Ystävyyden voi sanoittaa myös kukkasin – "Kukat vertautuvat ihmiseen ja persooniimme"

Taiteilijat Anu Sukanen (vasemmalla) ja Mari Arvinen (oikealla) tekivät toisistaan tietämättä kukka-aiheisia teoksia.
Taiteilijat Anu Sukanen (vasemmalla) ja Mari Arvinen (oikealla) tekivät toisistaan tietämättä kukka-aiheisia teoksia.

Pitkän välimatkan erottamat ystävykset huomasivat, että molemmat tekevät kukka-aiheista taidetta. Näin syntyi Rauman Kirkonkellarin kesänäyttely, joka tuo tänä kesänä toivoa ystävyyden teemalla.

Taiteilijat Mari Arvinen ja Anu Sukanen tutustuivat toisiinsa Rauman taidemuseossa 1999. Sukanen on syntynyt (s.1969) Raumalla ja asuu edelleen paikkakunnalla. Arvinenkin on syntynyt (s.1974) ja elänyt nuoruutensa Raumalla, mutta muuttanut Pohjois-Savoon ja asuu nykyään Suonenjoella.

Rinnalla kulkien

Molempien elämään on mahtunut paljon värikkäitä tapahtumia. Toisen rinnalla on kuljettu kaikessa. Heillä on kunnia olla toistensa tyttärien kummeina.

Kukat ovat liittyneet ystävyyteen myös konkreettisesti: autossa on kuljetettu viherkasvin pistokkaita toiselle, tai siemenet ovat matkanneet kirjekuoressa.

Näin yhteenkuuluvia teoksia ei ole taiteilijoiden mukaan koskaan samanaikaisesti putkahtanut ilmoille.

– Siihen ei voinut olla tarttumatta, sanoo Mari Arvinen.

Mari Arvinen: Magnolia, 2020, akryyli
kankaalle.
Mari Arvinen: Magnolia, 2020, akryyli kankaalle.

Maalauksia ja keramiikkaa

Sano se kukkasin -näyttelyssä on Mari Arviselta maalauksia ja Anu Sukaselta keramiikkaa. Kirkonkellarin näyttelyn valinnan tehnyt raati luonnehtii näyttelyn nostavan esille ystävyyden supervoiman.

– Taiteilijoiden tarinasta ja teoskokonaisuudesta välittyy aito ystävyys, joka on tunnistettava ja universaali voima. Ystävyyden voimaa tarvitsemme aina, mutta erityisesti näiden epävakaiden aikojen keskelle, raati toteaa.

Valintaraatiin kuuluivat museointendentti Heta Kaisto, viestintäpäällikkö Kanerva Kuisma ja kuvataidekoulun johtaja Kirsi Kuusisto.

Olemisen tapa ja filosofia

Mari Arvinen sanoo omaan taiteen tekemiseensä kuuluvan olennaisesti yllätyksen ja sattuman.

– Se on sitä samaa kuin elämän yllätyksellisyys ja elämään avoimesti suhtautuminen, olemisen tapa ja filosofia. Pitää osata luottaa elämään niin, että antaa sattumien ja yllätysten tulla, taiteilija kuvailee tiedotteella.

Maalatessa hän käyttää värin viskositeettia hyväkseen.

– Teen löysiä väripintoja tai pursotan paksua väriä pussista. Maalatessani tietoisuuteni nivoutuu tähän materian tuomaan yllätyksellisyyteen, ja vie minut seikkailuun.

Anu Sukanen: Onnea on… 2020,
rakukeramiikka ja puu).
Anu Sukanen: Onnea on… 2020, rakukeramiikka ja puu).

Iloinen sekoitus

Anu Sukasen taiteen keskiössä on aina ollut luonto, ihminen ja rauha. Hänen taiteensa koostuu taidegrafiikasta, tekstiilitaiteesta, valokuvista, keramiikasta ja performansseista.

– Näitä kaikkia sekoitan ilolla yhteen ja katson mitä tulee. Tällä hetkellä olen innostunut kukista ja olen muovannut niitä korkeapolttoisesta keramiikasta yhdistettynä puuhun veistoksiksi.

Taiteilija sanoo mielessään pyörineen lauseen ”Antaa kaikkien kukkien kukkia”.

– Kukat vertautuvat ihmiseen ja persooniimme. Kaikki olemme tärkeitä ja juuri erilaisuus on rikkautemme ja kauneutemme.

Hän korostaa ystävyyttä.

– Mari on ollut tärkeä tuki taiteessa jo yli kaksi vuosikymmentä. Hänen kanssaan olen jakanut niin onnistumiset kuin surut saamattomista apurahoista ja näyttelypaikoista.

Näyttely on avoinna heinäkuun ajan maanantaista perjantaihin klo 10–17, lauantaisin klo 11–16 ja sunnuntaisin klo 11–15 ja sinne on vapaa päästy.