YTN julistaa uuden lakon teknologiateollisuudessa – Lakon piirissä yrityksiä Raumalta

Ylemmät Toimihenkilöt YTN kertoo julistavansa lakon valikoiduissa teknologiateollisuuden yrityksissä 15.–17. helmikuuta 2023. Toteutuessaan lakkojen piirissä on noin 20 000 ylempää toimihenkilöä.

Aiemmin alalle ilmoitettu niin sanottu venymiskielto jatkuu. Se tarkoittaa, ettei esimerkiksi ylitöitä tehdä.

YTN päätyi uuden lakon julistamiseen, koska työriidan sovittelu ei ole edennyt ja sovittelu päättyi toistaiseksi tuloksettomana 31.1. Työmarkkinaosapuolet ovat eri mieltä siitä, millaiset palkankorotukset aloilla riittävät.

YTN on neuvotellut Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa uusista työehtosopimuksista teknologiateollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsulttialalla viime vuoden syksystä lähtien. Vanhat työehtosopimukset irtisanottiin marraskuun lopussa 2022. Siitä lähtien alan ylemmät toimihenkilöt ovat työskennelleet sopimuksettomassa tilassa.

– Toivomme, ettei lakkoja tarvitsisi järjestää ja palkansaajat voisivat keskittyä tuottavaan työhön. Jos työnantaja ei suostu säälliseen korotustasoon, ei meille kuitenkaan jää muuta vaihtoehtoa, sanoo YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa tiedotteessa.

YTN:n lakko koskettaisi toteutuessaan Raumalta ainakin Valmet Automation Oy:ta ja Konecranes Finland Oy:ta.