Viikon varrelta: Ihmeiden aika ei ole ohi – katokset voivat lähteä torilta ja tolpan väri vaihtua

Kaupunginjohtaja Esko Poikela kertoi, että Joulevangeeljum esitetään myös ensi vuonna. Kovasti kuului ideoita olevan joulukaupunki-meiningin kehittämisestä. Tammelan pihalla voisi olla eläviä tonttuja ja niin edelleen.

| Päivitetty

Kun kaupunki julkisti pitkään odotetun Vanhan Rauman kaavaluonnoksen, tiesi heti mistä lähiviikot Raumalla puhuttaisiin. Torikatosten purkamisesta ja korvaamisesta paviljongilla. Näin siitäkin huolimatta, että kyse on vasta ideasta kauppatorin kehittämiseksi.

Ei sovi Vanhaan Raumaan! Tuo lienee useimmin kuultu kommentti, joka usein jatkuu: ei näkyisi Raatihuonekaan!

Kuten pääkirjoituksessamme huomautettiin, ei Raatihuone ”ennen wanhaan” sen paremmin näkynyt. Päinvastoin. Nykyinen tori oli täynnä taloja.

Talot purettiin, kun torikaupalle – aikansa hypermarketille – piti saada lisää tilaa. Purettuja talojahan ne nykyiset katokset markkeeraavat. Reilut sata vuotta sitten paviljongille suunnitellulla paikalla oli talokortteli.

Tässä valossa Vanhan Rauman kaava ja kehittäminen pitää laajemminkin nähdä. Säilytetään maailmanperintöä, mutta mahdollistetaan ajassa eläminen.

Missä on toritolppa, kysyttiin yleisötilaisuudessa, jossa kaavaluonnosta esiteltiin. Toden totta: havainnekuvissa ei näkynyt surullisen kuulua kivitolppaa, joka tämän tästä ajetaan kumoon torin kulmalla.

Kysyjä tiesi kertoa, että Vanhan Rauman erityiselin on linjannut, ettei tolpan ole pakko olla harmaa ja huonosti hämärässä erottuva. Törmäysriskiä lisää, että kivitolppa on ikään kuin kadun puolella. Kauppakatu tekee pienen mutkan torin kulmalla.

Varmistin asian. Paikkansa pitää. Erityiselin, johon kuuluu Museoviraston edustaja, katsoi jo vuosi sitten, että punagraniitti passaa tolppamateriaaliksi siinä kuin harmaagraniitti.

”Mikäli tolpan näkyvyyden parantamista pidetään tarpeellisena, kaupunkikuvallisesti on mahdollista vaihtaa kyseinen tolppa ja viereinen tolppa punagraniittiseksi. Tätä voidaan pitää ensisijaisena keinona tilanteen parantamiseksi”, todettiin päätöksessä.

Ei muuta kuin uutta tolppaa tilaamaan, kiitos.

Gettomasa on RMJ:n ensimmäisiä isoja artistikiinnityksiä ensi jussiksi.

Gettomasa onkin kova nimi. Esimerkiksi musiikkipalvelu Spotifyn rankingissa Gettomasa on vuoden toiseksi kuunnelluin artisti Suomessa. Gettomasaa kuumempi on vain JVG. Kärkikymmenikköön kotimaisista ylsivät lisäksi Haloo Helsinki!, Sexmane, Cheek ja Portion Boys.

Miksi tällainen todistelu? Tietenkin Keskisuomalaisen viime kuussa julkaiseman haastattelun takia. Siinä Gettomasa tylytti toimittajaa ja lehteä, jotka artistin mielestä olivat ihan pihalla.

Meikäläisen somekuplassa otettiin rapsakasti kantaa puolesta ja vastaan. Olisiko Gettomasa pitänyt tuntea paremmin? Ja oliko oikein julkaista juttu muodossa, joka saa artistin näyttämään ylimieliseltä?

Pöysti teki gettomasat, kirjoitti kolumnissaan toimittaja Anne Nikka. Hän kertoi mönkään menneestä haastattelusta nyt jo edesmenneen Lasse Pöystin kanssa. Pöysti suuttui kysymyksistä, haukkui toimittajan surkeasta taustatyöstä ja syyti solvauksia.

Toimittaja lopetti juttutuokion kesken, kirjoitti huonon jutun ja häpesi itseään pitkään.

Lähetin tsemppiterveiset kollegalle. Minulle kävi aikanaan Pöystin kanssa ihan samalla tavalla. Legenda suuttui, kun menin kysymään Suomisen Ollista tai Pikku Kakkosesta. Ihan mäntiksi muutuin miehen silmissä, kun en tuntenut klassikkonäytelmän juonta läpi kotaisin.

Minä sinnittelin loppuun saakka, naputtelin löysän jutun ja koin häpeää pitkään. Onpa asia vaivannut, kun piti näin vuosien jälkeen avautua. Sori siitä.

Minua vaivaa tekstaritalikko, kirjoittaa lukijamme ja jatkaa: se on niin vahvasti negatiivinen. Tuskin purnaus koko alueen väestön keskimääräistä olotilaa heijastaa?

Naulan kantaan. Tekstaripalstojen – myös muiden lehtien – perusteella voisi luulla, että omassa kaupungissa kaikki on päin peetä.

Lukija harmitteli, että esimerkiksi sunnuntain talikosta sai etsimällä etsiä positiivista asiaa. Onneksi Länskärin etuaukeamalla sentään hehkutettiin ansaitusti jouluevangeliumia, hän kirjoitti.

Että kehuakin saisi ja huumoria viljellä. Kiitokset keräämme nykyisin Raumalaisen toriparlamenttiin. Niitä tuleekin jo ihan kivasti.

Pitsikaupungin joulun pääspektaakkeli Joulevangeljuum sai raumalaiset yllättävänkin sankoin joukoin Vanhaan Raumaan viime lauantaina.

Lukija kysyi mitä päätoimittaja nyt vastaa, kun musiikkinäytelmä niin paljon kiinnosti. Kyllä, myönnän miettineeni onko aihe tarpeeksi populaari. Onneksi epäilykseni osoittautuivat turhiksi. 

Kovasti muuten jännitti yleisömäärä etukäteen myös järjestäjiä. Tuleeko vain satoja vai peräti tuhansia? Jälkimmäinen arvio osui oikeaan. Katsojia oli saman verran kuin Lukon peleissä.

Kaupunginjohtaja Esko Poikela kertoi, että sama spektaakkeli esitetään myös ensi vuonna. Kovasti kuului ideoita olevan joulukaupunki-meiningin kehittämisestä. Tammelan pihalla voisi olla eläviä tonttuja ja niin edelleen.

Ensi vuoden budjettiin Rauma varasi selvästi suuremman summan joulutouhuun, joten resurssien vähäisyyden taakse ei enää pääse.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut