Viikon varrelta: Koskaan kuullutkaan näistä staroista – mutta moni muu on

Rauman Lukko mainostaa tämän kuun lopulla Äijänsuolla järjestettävää hyväntekeväisyysottelua. Tuotto menee Antti Raannan, Janne Niskalan ja Petri Vehasen perustamalle Gottippäi-rahastolle, joka tukee vähävaraisten kiekkojunnujen harrastamista.

| Päivitetty

Vili Lehtelä äänestettiin Vuoden raumalaiseksi 2022. Yksi ja toinen kommentoi jo ehdokaslistan nähtyään, ettei ole koskaan Vilistä kuullutkaan.

Mutta aika moni muu on.

26-vuotias turkulainen on varhaiskasvatuksen opiskelija Rauman OKL:ssä. Hänet tunnetaan some-aktiivina nimellä ViliChili2. Kouluissa hän käy puhumassa kiusaamista vastaan.

Nuorten suosimassa TikTokissa ViliChili julkaisee hauskoja videopätkiä, joissa usein esiintyy myös hänen esikoispoikansa. Seuraajia on jo 153 000. Raumalaisen haastattelussa Lehtelä kertoi aikovansa ottaa haltuun myös aikuisväestön käyttämän Youtuben.

Rauman Lukko mainostaa tämän kuun lopulla Äijänsuolla järjestettävää hyväntekeväisyysottelua. Tuotto menee Antti Raannan, Janne Niskalan ja Petri Vehasen perustamalle Gottippäi-rahastolle, joka tukee vähävaraisten kiekkojunnujen harrastamista.

Takavuosina, kun itsekin muutamissa tapahtumissa olin mukana, vetonauloina olivat lähinnä kiekkotähdet, muusikot ja tv-kasvot. Joukon jatkona meni kunnanjohtajia ja toimittajia.

Nyt ihmisiä houkutellaan hallille somepersoonilla. ViliChili on toisen joukkueen kapteeni. Muita nimihenkilöitä ovat muun muassa Niko Saarinen, Nelli Orell, Proxyrod, Mandimai Sundberg ja Khaled ”Shokkiäijä” Aziz.

Kaikilla näyttää olevan satojatuhansia seuraajia some-kanavissa. Ajat, ne tosiaan muuttuvat.

Mielenkiintoista on seurata, millaisia vaikuttajia noista kasvaa.

Raumalla säästöön jää suurempia summia kuin Porissa. Niin tiesi Lähi-Tapiola kertoa.

Rauman seudulla asuvista 35 prosenttia kertoi kyselyssä pystyvänsä säästämään yli 300 euroa kuussa, kun vastaava luku Porin seudulla on 22 prosenttia.

Yli 500 euroa kuukaudessa pystyy säästämään 16 prosenttia vastaajista. Huonompi homma on, että joka kymmenennellä länsisuomalaisesta ei jää säästöön mitään.

”Huomionarvoista on, että vähän tai ei lainkaan säästämään pystyvien joukosta löytyy sekä pieni- että suurituloisia. Erityisesti sähkön ja elintarvikkeiden hintojen nousu vaikuttavat nyt meihin kaikkiin”, sanoo varainhoidon sijoituspäällikkö Jokke Heinänen.

Heinänen on entinen liigakiekkoilija. Muistan hänen tehneen hattutempun Satakunnan derbyssä niin Ässien kuin Lukon paidassa 90-luvulla.

Beatles tuli Liverpoolista, sen kaikki tietävät. Mutta ikikuuluksi ponnahtaneen nelikon imussa hittilistoille rynni monta muutakin lapskoussikaupungin bändiä. Ilmiö ristittiin Merseybeatiksi.

Jari P. Havia perkaa kirjassaan niiden muiden orkesterien tuotokset ja taipaleen. Billy J Kramer & Dakotas, Searchers, Swinging Blue Jeans ja menestyneimpänä Gerry & Pacemakers.

Ykköshittejä Pacemakersilla oli useita. Yksi niistä, vuonna 1963 julkaistu You´ll never walk alone, on futiskatsomoiden ikivihreä. Sen ovat omineet etenkin Liverpoolin, Celticin ja Borussia Dortmundin kannattajat.

Gerry Marsdenin itse tekemistä biiseistä Suomessa tunnetuin on elokuvan soundtrack-albumin täytteeksi vartissa tekaistu kappale You´ve got what I like. Keikoilla sitä ei ole juuri koskaan kuultu.

Ronnie & Loafers levytti biisin suomeksi nimellä Se jokin sinulla on. Suomessa artisti toisensa jälkeen on tarttunut biisiin. Viimeksi kuulin sen Maustetyttöjen ja Agentsin versiona.

Terveydenhuollon haasteista puhutaan paljon, aiheestakin. Iso kuva vain tuppaa välillä hämärtymään. Lainaan tähän joulun sairaalapäivystyksessä viettäneen lääkärin mietteitä.

”Kriisipuheen keskellä olen usein miettinyt, että meillä kuitenkin sähköt toimivat ja erityisesti sairaaloissa nämä yhteiskunnan kriittiset toiminnot potilasturvallisuus huomioiden on varmistettu. Eikä kukaan ammu sairaaloihin, emmekä hoida jatkuvasti sodan uhreja”, kirjoitti lääkäri.

Viime viikkoina useampi tuttu on myös kokenut palvelua, jota on terveydenhuollon potilaana saanut.

Lauantain Länskärissä kerrottiin, että Tuula Nikala-Soihan ja Leena Lumpeen lastenkirjasta Vanhan raatihuoneen pöntthiittinen on otettu uusi painos. Hyvä niin, kirja onkin hieno.

Lukija jäi kummastelemaan, kun väitettiin pöntthiittisen tarkoittaneen alun perin tiaista raumalaisittain. Pitkän ikänsä Raumalla asunut ei ollut moisesta koskaan kuullutkaan. Oli vielä tarkastanut paikallismurteen sanakirjoista, että mörkö tai peikko pöntthiittine on. Eikä vain Raumalla. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut