Viikon varrelta: Kumpi tahansa kuuluu kelpaavan Rauma-laivan kippariksi

Tall Ships Racen 2024 järjestäjäkaupungiksi mielii myös Rauma. Sitä on tietenkin myös kritisoitu, koska kaupunki varautuu käyttämään omaa rahaa noin 700 000 euroa.

Tänään maanantaina selviää kummasta tulee Rauman uusi kaupunginjohtaja, Ari Korhosesta (Raisio) vai Johanna Luukkosesta (Laitila).

Kaksikko oli eilen sunnuntaina Rauman valtuustoryhmien tentattavana. Kaupunginvaltuusto päättää valinnasta maanantai-iltana. Ennakkojutussamme arveltiin, että kisa voi ratketa hyvinkin täpärästi, jopa yhden äänen erolla.

Reilut kaksi vuotta sitten Korhonen hävisi vastaavan ”finaalin” Kotkassa Esa Sirviölle äänin 27-24. Tällä kertaa häntä pidetään pienenä ennakkosuosikkina.

Jatkon kannalta oikein hyvältä vaikuttaa se, että kumpikin kuuluu kelpaavan Rauman ykköspomoksi. Kisa on pysynyt reiluna ja asiallisena loppusuoralle saakka, eikä mustamaalausta ole toimituksen korviin kantautunut.

Toinenkin uutinen kaupungintalolta saadaan tänään. Päivän mediatilaisuudessa aiheena on Rauman kaupungin vuoden 2019 tilinpäätös.

Paljonko lopulta tuli takkiin?

Monena vuonna tilinpäätös on osoittautunut pelättyä paremmaksi. Entä tällä kertaa? Tilinpäätösluvuilla on sikäli merkitystä, että ne vaikuttavat suoraan tämän ja ensi vuoden säästötarpeisiin.

Kuntatalous on surkeassa kunnossa. Kuntaliiton arvion mukaan kolme neljästä kunnasta teki viime vuonna negatiivisen tuloksen.

Uutta on se, että myös isot kaupungit tekevät rajusti turskaa. Kymmenien miljoonien eurojen alijäämistä puhutaan esimerkiksi Vantaalla, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Turussa, Jyväskylässä ja Tampereella.

- Kuntatalouden osalta Suomi näyttää jakautuneen kahtia linjassa Helsinki ja muu Suomi. Tilanne on kokonaisuuden kannalta kestämätön, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen tiivisti.

Sote-uudistuksen piti helpottaa kuntien talousahdinkoa, mutta saako tämäkään hallitus sotea maaliin?

Valistunut veikkaus kuuluu, ettei saa.

Kuntapäättäjät eivät itse uskalla karsia palveluverkkoa niin paljon kuin tarve olisi. Mieluummin odotetaan, että ikävät päätökset määrätään ylempää.

Tall Ships Racesin 2024 järjestäjäkaupungiksi mielii myös Rauma. Viitisenkymmentä purjelaivaa olisi Rauman satamassa, tarkemmin Suojan, Laitsaaren ja Hakunin laitureissa, kolmesta neljään päivää.

Sitä on tietenkin myös kritisoitu, koska kaupunki varautuu käyttämään omaa rahaa noin 700 000 euroa.

Taloudellinen vaikuttavuus koko talousalueella tulee olemaan vähintään 15–20 miljoonaa euroa, Rauman matkailupäällikkö Irene Villanen kertoi.

Kovia lukuja, mutta realistisia.

Kolme vuotta sitten Kotkassa kävijöistä puolet oli ulkopaikkakuntalaisia. He kuluttivat kaupungissa tapahtuman yhteydessä arviolta 13-15 miljoonaa euroa.

Kyllä tuollaista tapahtumaa kannattaa tavoitella.

Pääministeri hävisi koiralle Tampereella. Kaupunkilehden Vuoden tamperelainen -äänestyksen voitti some-suosikki Topi the Dog.

Kissanmaalainen saksanpaimenkoira Topi sai parikymmentä ääntä enemmän kuin kakkoseksi sijoittunut maailman nuorin pääministeri Sanna Marin.

Vuoden kuopiolaiseksi puolestaan äänestettiin kääpiömäyräkoira Sylvi, joka Savossa tunnetaan kirjaston lukukoirana.

Sylvi oli ylivoimainen ykkönen. Toiseksi äänestettiin jalkapalloilija Ilmari Niskanen. Hän ratkaisi maalillaan Kuopion Palloseuralle ensimmäisen suomenmestaruuden sitten kultaisen 70-luvun.

Juuri luinkin lehdestä, että Suomessa syntyy nykyisin enemmän koiria kuin vauvoja.

Urmas Viilungin juttuja ovat puheet työvoimapulasta, kommentoi lukijamme.

Hänen mukaansa kaikki työnhakijat tietävät, että ”rähmäisimpäänkin työpaikkaan on kymmeniä hakijoita, ja monesti hakemuksiin ei vastata yhtään mitään. Kunnollista palkkaa maksavien työpaikkojen puute syö yhteiskuntaa rotan lailla tästä hamaan tulevaisuuteen, mitään muutosta siihen ei ole näkyvissä”.

Toinen lukija oli samoilla linjoilla: ”ei ole työnantajilla pulaa työntekijöistä, vaan ilmaisista orjista. Eikö sen järkikin sano, miksi halutaan ulkomaista työvoimaa. Se on halvempaa. Täällä on omasta takaa hyvää ja laadukasta väkeä töihin”.

Ei savua ilman tulta. On noissa väitteissä hieman perääkin.

Mielenkiintoista on nähdä mitä Britanniassa tapahtuu. EU:sta eronnut maa alkaa pisteyttää työperäisiä maahanmuuttajia. Konservatiivihallituksen on tarkoitus hillitä halpatyövoiman virtaa.

Kelpaavatko huonosti palkatut duunit briteille? Nousevatko liksat, miten maan talous kehittyy? Vai muuttuuko lopulta paljon mikään?

Lukko on ylivoimaisesti paras liigajoukkue tänä vuonna. Vuodenvaihteen jälkeen raumalaisjoukkue on pelannut 18 ottelua ja napannut niistä hurjat 46 pistettä.

Tsekkasin muiden kärkijoukkueiden pistemäärät 18 viime kierrokselta. KooKoo 39, HIFK 36, Tappara 35, Ilves 35, Kärpät 34.

Lauantaina Lukko esitti kauden toistaiseksi parasta peliään. Pudotuspeleihin liki varmasti jatkava KalPa kaatui Raumalla maalein 7-0.

Tiedän hyvin, ja karvaasta kokemuksesta, ettei mahtivire runkosarjan lopulla takaa vielä yhtään mitään kevään pudotuspeleissä.

Mutta näyttäähän Lukon peli todella lupaavalta…

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut