Viikon varrelta: Mistä ostit kenkäsi, kysyi kaupunginjohtaja

Kirjoitan tätä Rauma-päivänä, sunnuntaina 17.4. Aurinko paistaa ja keväinen keli houkuttelee lähtemään ulos. Siksi en malta olla toteamatta, että mielestäni Rauman 580-juhlavuoden toritapahtuma olisi pitänyt järjestää varsinaisena synttäripäivänä. Väkeä olisi tullut torille enemmän kuin viime keskiviikkona. Tämän lupasin kirjoittaa viikkokolumniini, kun useampikin raumalainen asiaa kritisoi.

| Päivitetty

Kirjoitan tätä Rauma-päivänä, sunnuntaina 17.4. Aurinko paistaa ja keväinen keli houkuttelee lähtemään ulos. Siksi en malta olla toteamatta, että mielestäni Rauman 580-juhlavuoden toritapahtuma olisi pitänyt järjestää varsinaisena synttäripäivänä.

Väkeä olisi tullut torille enemmän kuin viime keskiviikkona.

Tämän lupasin kirjoittaa viikkokolumniini, kun useampikin raumalainen asiaa kritisoi.

Olihan siellä ihmisiä, vaikka niin monet joutuivat jättämään väliin, kun olivat töissä tai opiskelemassa.

Kaupungin pyynnöstä Länsi-Suomi järjesti kaksi keskustelua torilla. Päivällä puhuttiin vetovoimasta. Ajatus oli, että jututtaisin aiheesta kaupunginjohtaja Esko Poikelaa ja paria nuoremman polven edustajaa.

Kun asiasta sovimme, Poikela ehdotti, että käännetään roolit niin, että hän haastattelee ja meikäläinen vaihteeksi vastaa. Se toimi, Poikelalla oli hyviä kysymyksiä, jotka toimivat kahdella tasolla.

Hän esimerkiksi kysyi mistä ostin kenkäni. Katsoin jalkoihini ja vastasin, että Valolta, tuosta Kauppakadulta. Lisäsin, että olen tottunut ostamaan melkein kaiken Raumalta. Mieluusti vielä niistä liikkeistä, jotka lehdissämme ilmoittavat.

Kysymyksillään Poikela johdatti ajatuksia juuri tuohon suuntaan. Huomaamaan, että Raumalta saa melkein kaikkea.

Toinen muutos toripäivän suunnitelmiin tehtiin nopeasti. Rauma-päivän ohjelman mukaan Länsi-Suomen toimittaja haastattelisi Lukon toimitusjohtajaa ja urheilujohtajaa päättyneestä ja tulevasta kaudesta.

Kun Lukon A-nuoret voittivat viikko sitten suomenmestaruuden, laittoi toimitusjohtaja Jukka Kunnas illalla heti viestiä. Hän ehdotti, että Lukko lähettäisi torille nuoret mestarit. Erinomainen idea, johon oli helppo suostua.

Kunnaksen ja Kalle Sahlstedtin haastatteluja on Länsi-Suomessa usein, ja lisää tulee. Päätimme antaa U20-joukkueen pelaajille ikimuistoisen tuokion paikallisen huomion kohteena.

Rauma Blues täydensi artistilistaansa. Aiemmin kerrottujen ulkomaan elävien lisäksi lavalle elokuussa nousevat Honey B & T-Bones ja Pepe Ahlqvist.

Ensin mainittu esiintyi jo ihan ensimmäisessä Rauma Bluesissa, maaliskuus kasikuus. Rauma Blues -historiikin mukaan bändin ”raivokas osuus oli tuoreen tapahtuman kiistaton kliimaksi”. Kai Engrenin Blues-kirjan mukaan meikäläinen on näköjään naputellut lehteen, että ”tämän kaltaista säpinää tarvitaan Rauman talveen”.

Esa Kuloniemen ja Aija Puurtisen bändi on ”palannut rikospaikalle” useamman kerran. Tällä kertaa mukana on Suomi-räpin pioneeri Paleface, jonka harvat enää muistavat Länsi-Suomen entisenä kesätoimittajana.

Rauman telakalla rakennettu Spirit of Britain -lautta määrättiin jäämään Doverin satamaan turvallisuuspuutteiden vuoksi, kertoivat brittimediat viime viikolla. Mitä vikaa laivassa?

Uutisista selvisi, ettei syyttävä sormi osoita STX:n ja Rauman suuntaan. Koronan vuoksi ahtaalle ajettu P&O Ferries -varustamo oli irtisanonut 800 työntekijää. Britit on korvattu ulkomaalaisilla, joille lehtitietojen mukaan maksetaan keskimäärin noin 6,60 euroa tunnissa.

Noin kuukauden paussin jälkeen liikenne oli määrä aloittaa uudelleen pääsiäisenä, kun britit lähtevät suurin joukoin minilomille. Viranomaiset eivät vielä vakuuttuneet, että uudella miehistöllä laivaa on turvallista ajaa vilkkaasti liikennöidyssä Englannin kanaalissa.

Englannissa on muisteltu paljon Falklandin sotaa, joka alkoi 40 vuotta sitten. Silloin Argentiina hyökkäsi saarille, jotka tunnetaan maassa nimellä Malvinas.

Kaiketi Argentiinaa hallinnut sotilasjuntta piti pientä sotaa oivana keinona kääntää kansan katseet kotimaan talousongelmista sivummalle.

Monien yllätykseksi Britannia pisti kovan kovaa vastaan, vaikka saarilla asui alle tuhat ihmistä. Muutaman kuukauden mittaisessa sodassa kuoli saman verran sotilaita, ja muutama siviilikin.

Britannia voitti sodan ja saaret pysyivät brittien hallinnassa. Sotavoitto nosti pääministeri Margaret Thatcherin kansansuosiota.

Samaa vanhaa kikkaa on käyttänyt myös Vladimir Putin. Hän on kasvattanut kannatustaan sodilla Tsetseniassa, Georgiassa ja Ukrainassa. Sillä merkittävällä erolla, että Putinin sodissa on pommitettu kaupunkeja maan tasalle ja tapettu valtava määrä siviilejä.

Lukijan kysymys vielä loppuun. ”Lehden mukaan LS meni viime maanantaina painoon kello 20.30. U20 peli oli silloin vielä kesken, mutta juttu oli kuitenkin lehdessä”, kirjoitti Ihmettelevä Lukkofani.

Painokoneen vian takia Länskärin deadline oli viikko sitten tavallista varhaisempi. Saimme Salon Lehtitehtaan kanssa neuvoteltua urheilusivulle puoli tuntia lisää aikaa. Iloksemme se riitti. Lukon nuoret voittivat Kuopiossa jo varsinaisella peliajalla ja urheilutoimittajat tekivät loistavaa työtä. Siksi juttu saatiin lehteen, ja lopulta mestaruus kanteenkin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut