Viikon varrelta: Pienistä asioista väännetään, miljoonilla ei niin väliä

Olkiluoto nelosen oli meikäläinenkin jo melkein unohtanut. TVO:n projektia veti Janne Mokka, joka tänään on Posivan toimitusjohtaja.

Takapakki kuntoportaiden rakentamisessa nousi pääpuheenaiheeksi Eurajoella kunnanvaltuuston kokouksessa, uutisoi Länsi-Suomi. Portaita ei rakenneta ainakaan vielä tänä vuonna Eurajoen ja Luvian keskustoihin.

” Asia on tärkeä sinänsä, mutta ei ansaitsisi varmaan ihan näin paljon huomiota”, sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Vesa Jalonen.

Eikä väärässä ollut.

Mieleen palasi Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorven kesäinen puuskahdus. Hän kertoi miten Raumalla valtuutettuja puhutti kovasti kaupungin henkilöstömökki Metsolan myynti (noin 270 000 euroa), kun taas telakan uuden hallin omavelkainen takaus (jopa 26 miljoonaa euroa) hyväksyttiin vähin puhein.

Kiinnostaakohan Rauman uusi kauppakeskus risteilyvieraita nähtävyytenä sen jälkeen kun maailmanperintöstatus on Vanhalta Raumalta poistettu, kysyi lukijamme.

Länsi-Suomi kertoi, että saksalaismatkailijat olivat tutustuneet Unesco-kohteisiin Vaasassa ja Raumalla.

Niinpä. Vai toisinpäin? Väkihän haluaisi nähdä pienen ostoskeskuksen, joka riitti pullauttamaan Suomen vanhimman maailmanperintökohteen Unescon listalta…

En millään usko, että niin voisi käydä. Siis, että Unesco vaatisi poistattamaan sen kyltin Kauppatorilta.

Jos hirtehishuumori sallitaan, niin jäähän Rauma joka tapauksessa Unescon listoille.

Toinen lukija kertoi tekstarissaan, ettei nähnyt Norjassa jäähalleja. Yllättävän vähän niitä onkin, vaikka Norja on kova talviurheilumaa. Norjassa jäähalleja on viitisenkymmentä, Suomessa liki 300.

Kanadassa katettuja kaukaloita on lähes 3000, USA:ssakin yli 1500. Sen jälkeen onkin iso pudotus Venäjään, Kiinaan, Ruotsiin, Suomeen, Saksaan ja Tshekkiin, Sveitsiin ja Ranskaan.Eiköhän Suomi siis pysy yhtenä jääkiekon harvoista mahtimaista jatkossakin.

Kävimme katsomassa miten maailman ensimmäisen ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakennustyöt etenevät. Iso juttu julkaistiin viime perjantain Länskärissä.

Posiva on jättämässä  käyttölupahakemusta. Siihen tulee melkoinen määrä dokumentteja, ehkä pari hyllymetrillistä.

Se ei ole paljon mitään Olkiluoto 3:n lupahakemusten rinnalla: noin 250 mapillista asiaa.

Viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa muistaa myös miten pakettiauto ajoi aikoinaan TVO:n Helsingin konttorin ovelle ja miehet alkoivat purkaa tavaraa kuin muuttokuormaa. Selvisi, että Toshiba toimitti tarjouksensa Olkiluoto 4 -voimalasta…

Olkiluoto nelosen oli meikäläinenkin jo melkein unohtanut. TVO:n projektia veti Janne Mokka, joka tänään on Posivan toimitusjohtaja.

TVO sai kovan poliittisen väännön jälkeen myönteisen periaatepäätöksen Olkiluoto 4:lle. Lopulta yhtiö ei rakentamislupahakemusta jättänyt, kun sähkön markkinahinta putosi ja uusiutuvan energian tukia lisättiin.

Kolmosen myöhästyminen ja nelosesta luopuminen johti TVO:n historian ensimmäisiin isompiin irtisanomisiin. Kymmeniä ihmisiä sai lähteä.

Lounais-Suomen ihmettä on paljon ihmetelty. Termillä tarkoitetaan tämän kulmakunnan vientiteollisuuden vahvaa vetoa. Turun ja Rauman telakoiden suuret laivaprojektit saavat paljon julkisuutta, samoin Uudenkaupungin auto- ja akkutehtaan isot rekrykampanjat.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt lääketeollisuuden terävä syömähammas, Bayer. Turun tehtaan ehkäisykierukkaperheen viennin arvo on vuosittain yli miljardi euroa. Se on enemmän kuin vaikkapa Meyerin Turun telakan rakentaman valtavan risteilijän hinta.

Saksalaiskonserni investoi Turkuun noin 250 miljoonaa euroa, josta uuden tehtaan osuus on 176 miljoonaa. Sen pitäisi taata entiselle Leirakselle hyvän tulevaisuuden.

Bayer-konserniin kuuluu myös jalkapalloseura, Bayer Leverkusen. Bundesliigaa ja Eurooppa-liigaa pelaavan huippujoukkueen kapteeni on huuhkaja Turun Runosmäestä: Lukas Hradecky, Suomen vuoden urheilija 2020.

Bayer 04 Leverkusen on elinvoimaisista tehdasseuroista vanhimpia, perustettu 1904.

Suomessa samankaltaisia menestyviä seuroja ovat olleet esimerkiksi Tampellan Palloilijat, Rosenlewin Urheilijat -38, Upon Pallo, Jaro ja tietenkin Rauma Woodin Lukko.

On varmaan muitakin, mutta näissä kaikissa firma näkyy seuran nimessäkin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut