Ennätysvauhtia koiranilmassa – tässä ovat Kalevan kisojen lauantain parhaat palat ja Rauman seudun urheilijoiden suoritukset

Toinen päivä Lahdessa huipentui 13 sekunnin alituksiin naisten 100 metrin aidoissa. Länsi-Suomen levikkialueen urheilijat juoksivat upean naisten 3 000 metrin estekisan.

Tampereen Pyrinnön pika-aiturit Reetta Hurske ja Lotta Harala pyrähtivät lauantai-iltana vauhdikkaan huipennuksen Lahden Kalevan kisojen toiseen päivään.

Hurske otti uransa neljännen mestaruuden 100 metrin aitajuoksussa ajalla 12,85. Harala palasi kuuden vuoden tauon jälkeen mitaleille ajalla 12,94.

Nooralotta Neziri oli kilpailussa kolmas ajalla 13,19.

– Finaalissa joutui juoksemaan ihan tosissaan, kun seurakaveri pisti tiukoille, Hurske tunnusti.

– Lähtöni oli onneton, mutta loppu tuli paremmin.

Miesten pika-aidoissa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka saavutti jo yhdeksännen Suomen mestaruuden. Voittoaika oli tällä kertaa 13,61.

Lahden kisojen kolmas kilpailupäivä alkoi vesisateessa. Se pakotti järjestäjät siirtämään naisten seiväshypyn sunnuntaille.

Koleus vaikutti osaltaan Ella Junnilan tuntemuksiin, joiden takia hän ei lopulta hypännyt lainkaan korkeuskilpailussa.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Venla Pulkkanen hallitsi hankalan sadesään tuomat metkut ja nappasi yllättäen naisten korkeushypyn Suomen mestaruuden tuloksella 184.

Pulkkanen, 21, on ollut tänä vuonna väkevässä vireessä, sillä hän on kohentanut ennätyskorkeuttaan (187) yhdeksällä sentillä. Nuorten EM-kisoissa Pulkkanen ylsi kaksi viikkoa sitten neljänneksi.

– Lähdin täällä vahvasti tavoittelemaan mitalia, miksei voittoakin, joten kyllä tämä aika kiva kruunu on kaudelle. Eikä vielä puhallella mitään, kun huomenna (sunnuntaina) lähdetään Kiinaan Universiadeihin, Pulkkanen iloitsi.

Raitanen ratkoo ongelmaa

Estejuoksun Euroopan mestari Topi Raitanen koetteli kuntoaan kesän vaikeuksien jäljiltä. Hän otti helpon näköisesti ja ylivoimaisesti viidennen mestaruutensa Kalevan kisoissa.

Raitasen voittoaika oli kelvollinen 8.31,93, mutta juoksu ei täyttänyt hänen odotuksiaan.

Raitanen ajautui alkukaudesta ylirasitustilaan eikä ole ilmeisesti toipunut siitä vieläkään täydellisesti.

– Lähdin hakemaan kilpailusta vahvaa kiristystä viimeiselle 600 metrille. Juoksu tuntui muuten hyvältä, mutten saanut vietyä itseäni lopussa niin tiukalle kuin olisin halunnut. Juoksu ei täysin vastannut toiveitani.

Raitasen tämän kauden pääkilpailu juostaan Budapestin MM-kisoissa elokuun lopulla. Hän kamppailee nyt aikaa vastaan.

– Harjoitellaan, syödään ja nukutaan.

Satakunnan taisto miesten moukarissa

Satakuntalaisheittäjät Aaron Kangas ja Tuomas Seppänen kävivät Kalevan kisoissa tiukan taiston miesten moukariherruudesta.

Pidemmän korren vei tällä kertaa Kankaanpään seudun Leiskun Kangas, joka jätti voittoheitollaan 73,26 Noormarkun Nopsan Seppäsen 23 sentin päähän SM-hopealle.

Kangas, 26, on heittänyt kauden parhaallaan 75,74, ja Kalevan kisoissa hän käytännössä varmisti paikkansa elokuussa Budapestissä järjestettävissä yleisurheilun MM-kilpailuissa. Suomen mestaruus oli Kankaalle jo neljäs peräkkäinen.

– Tuomas pisti tiukoille taas. Voittoa tavoittelin, mutta kyllä 75 metriä on se perustaso, jonka haluaisin pitää, Kangas aprikoi

Ennätyksiä koiranilmassa

Ratakierroksen loppukilpailut juostiin rankkasateessa. Viljami Kaasalainen ja Mette Baas eivät kuitenkaan antaneet sateen jarruttaa menoa. Kaksikko otti odotetut mestaruudet ja ennätysajoin. Kaasalaisen voittoaika oli 46,23, Baasin 52,45.

– Aika makee tulos tuollaiseen koiranilmaan, Kaasalainen totesi.

Naisten kolmiloikasta odoteltiin ankaraa ja tasokasta kilpailua Suomen mestaruudesta.

Imatran Urheilijoiden Senni Salminen otti uransa ensimmäisen mestaruuden kolmiloikassa, mutta tulos jäi 13,88:aan. Salminen voitti Suomen mestaruuden pituushypyssä kolme vuotta sitten.

– Voitto oli tänään hienoin juttu, kun se tuli nyt kolmiloikasta.

Pasi Rein, STT

Rauman seudun urheilijoiden lauantain suoritukset Kalevan kisoissa

Nelli Nordlund: Eurajoen Veikkojen kasvatti juoksi Suomen mestariksi naisten 3 000 metrin esteissä! Nordlund, 26, kesti ennakkosuosikin paineet mallikkaasti, sillä tulos 10.13,32 oli sekä naisen oma ennätys että kauden kotimainen kärkitulos. Lue lisää.​​​​​

Vilma Pere: 19-vuotias euralainen juoksi hienon 3 000 metrin estekisan. Raikun juoksija kiristi omasta ennätyksestään pois reilut kahdeksan sekuntia ja oli neljäs. Ennätysaika kirjataan nyt 10.27,60, kun kesäkuun alussa Jyväskylässä syntynyt edellinen ennätys oli 10.35,80. Aikuisten SM-mitali olisi ollut todellinen jymypaukku, mutta Helsingin Kisa-Veikkojen Janette Vänttinen otti pronssin ajalla 10.24,87.

Laura Lepistö: Porin Yleisurheilua edustava raumalainen sijoittui yhdeksänneksi naisten 7-ottelussa. Tulos 4472 jää noin 600 pistettä Lepistön ennätyksestä, joka syntyi vuoden 2020 Kalevan kisoissa. Lauantaina Lepistön, 22, tulokset olivat pituudessa 5,05, keihäässä 33,76 ja 800 metrillä 2.34,73.

Martta Rautala: Kiukaisten Kisailijoiden kasvatti juoksi 400 metrin aitojen alkuerässään finaaliin ykkössuosikki Viivi Lehikoisen vanavedessä. Viipurin Urheilijoiden juoksijan aika oli 59,55.

Lotta Metsärinta: Kalevan kisojen debytantti on parantanut 400 metrin aitojen ennätystään jo neljästi tänä kesänä, mutta Lahdessa se ei onnistunut. Laitilan Jyskeen 18-vuotias juoksija jäi alkueränsä hännille ajalla 1.04,49.

Linne Kallio: Raumalaisen parhaat paukut menivät alkuerän perjantaiseen ennätysjuoksuun. Eurajoen Veikkojen juoksija oli 400 metrin finaalissa kuudes ajalla 56,97.

Kalle Kompuinen: Liedon Parman menijän aika 54,41 riitti alkueristä finaaliin miesten 400 metrin aitajuoksussa. 24-vuotiaan säkyläläisen aika oli finaaliin selvinneistä heikoin, mutta hän oli eränsä kakkonen.

Laura Koivukoski: Eurajoen Veikkojen juoksija oli 100 metrin aitajuoksussa alkueränsä viimeinen ajalla 14,43. 21-vuotiaan ennätys 14.28 on tältä kesältä.