Äitinsä surmannut eurajokelaismies ei lausunut oikeudessa itse ainakaan julkisesti sanaakaan – nämä asiat nousivat esiin, kun julmaa ja nöyryyttävää veritekoa käsiteltiin oikeudessa

Oikeus antaa tuomionsa asiassa tammikuussa. Nähtäväksi jää, miten oikeus suhtautuu mielentilatutkimuksen lopputulokseen, jonka mukaan mies oli syyntakeeton.

Helatorstaina äitinsä Eurassa surmannut eurajokelaismies ei ollut tekohetkellä täydessä ymmärryksessä, vaan syyntakeeton. Tähän lopputulokseen päätyi miehelle suoritettu mielentilatutkimus. Vuonna 1997 syntynyt mies surmasi äitinsä varsin julmalla tavalla. Syyttäjän teonkuvauksen mukaan hän kuristi äitiään useiden minuuttien ajan. Välillä hän löysäsi otettaan, jolloin nainen sai henkeä ja hänen kärsimyksensä täten pitkittyi.

Lopulta mies katkaisi äitinsä kaulan lyömällä tätä pitkäteräisellä vesurilla kaulan alueelle ainakin seitsemän kertaa. Naisen pää irtosi vartalosta, mikä oli myös hänen kuolinsyynsä.

Poikkeuksellisen raakaa veritekoa käsiteltiin Satakunnan käräjäoikeuden Rauman istuntopaikassa keskiviikkona. Länsi-Suomi seurasi oikeuskäsittelyä paikan päällä.

Päivän mittaan päivittyneestä seuranta-artikkelista löytyy runsaasti lisää yksityiskohtia:

Euran veriteon oikeuskäsittely on ohitse – veli vetosi äitinsä murhasta syytettyyn mieheen: "Teit raukkamaisimman teon"

Oli uhkaillut useasti jo aiemmin

Tapahtumat sijoittuvat Eurassa Vaaniin-Neittamon alueella sijaitsevalle mökille, jossa mies tuolloin asui.

Mökki kuului hänen äitinsä isälle eli miehen isoisälle. Perhe oli halunnut tarjota miehelle rauhallisen asuinpaikan, jossa tämä voisi saada elämän rutiineista kiinni.

Miehen elämä oli ollut sekavaa: hän oli käyttänyt päihteitä, kärsinyt mielenterveysongelmista, ollut työtön.

Äiti oli vieraillut mökillä säännöllisesti katsomassa poikaansa ja huolehtimassa käytännön asioista.

Oikeudessa todistajana kuultu miehen veljen puoliso eli uhrin miniä kertoi, että poika oli uhkaillut äitiään muun muassa puukolla usein jo aikaisemminkin ja todennut, että tämäkin pitäisi tappaa.

Myös muut todistajat kertoivat aiemmista uhkailuista ja tappamisajatuksista.

Äiti oli jatkanut mökillä käymistä siitä huolimatta. Helatorstainen vierailu jäi hänen viimeisekseen.

Kieltäytyi tulemasta kuulluksi itse

Syytetty eli vastaaja itse osallistui käräjäoikeuden istuntoon videoyhteyden välityksellä. Hän ei siis ollut oikeussalissa fyysisesti läsnä.

Kun tuli aika kuulla vastaajaa todistelutarkoituksessa, hän käytti oikeuttaan kieltäytyä tulemasta kuulluksi.

Valtaosa oikeudenkäynnistä istuttiin avoimin ovin eli käsittely oli pääosin julkista. Ainakaan julkisten osuuksien aikana vastaajan itsensä ei kuultu lausuvan sanaakaan.

Teon motiivista ei siis ainakaan miehen itsensä kertomana päästy oikeudessa kuulemaan.

Todistajana toiminut naapuri kertoi olevansa siinä käsityksessä, että mies ei pitänyt siitä, että äiti määräili häntä ja ohjasi hänen elämäänsä.

Syyttäjä luonnehti äidin auttamishalua pyyteettömäksi ja välittäväksi.

Nöyryyttävää, raakaa ja julmaa

Vastaaja myönsi teon käytännössä kokonaan mutta ei katsonut syyllistyneensä murhaan vaan tappoon.

Syyttäjän mukaan tappaminen tapahtui kuitenkin erityisen raa'alla ja julmalla tavalla, ja rikos oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Teko sisälsi lisäksi nöyryyttäviä piirteitä, sillä mies tunki äitinsä suuhun kuristamisen aikana tupakkaa ja haukkui tätä rotaksi.

Erimielisyyttä syyttäjän ja vastaajan puolustuksen välillä oli siitä, oliko nainen vielä elossa vesurin lyöntien aikana. Syyttäjän mukaan oli, puolustuksen mukaan ei.

Suunnitelmallisuudesta kertoi syyttäjän mukaan muun muassa miehen ottama tatuointi, jossa oli veriteon päivämäärä.

Tuomio tulee tammikuussa

Oikeus ei antanut tuomiotaan istunnon päätteeksi, vaan se annetaan kansliatuomiona 14. tammikuuta.

Syyttäjä vaati miehelle elinkautista vankeusrangaistusta, mutta oikeuskäytännön mukaan mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi todettu henkilö voidaan jättää tuomitsematta vankeuteen ja määrätä tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Länsi-Suomi uutisoi tuomiosta, kun se on julkistettu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut