Mitä käytöstä poistetuissa Rauman kasvihuoneissa oikein tapahtuu? – totta se on: aivan keskustan tuntumassa elelee nyt parisataa uutta asukasta

Kesän ajan saaristossa laiduntaneet lampaat viettävät talvikauden kaupunginpuutarhan vanhoissa kasvihuoneissa.

| Päivitetty

Rauman kaupunginpuutarhan liepeillä asusteleva lukija otti yhteyttä toimitukseen ihmetelläkseen, mitä käytöstä poistetuissa kasvihuoneissa oikein tapahtuu.

Havainnon mukaan huoneissa olisi satapäin lampaita.

Pari puhelinsoittoa ja asia on selvä.

– Kyllä, kaksi kasvihuonetta on täynnä lampaita. Pässikatras on toisessa ja uuhet tässä toisessa. Yhteensä niitä taitaa olla parisensataa, vahvistaa lampolasta maanantaiaamupäivällä puhelimitse tavoitettu lampuri Sari Vuorre Länsi-Suomelle.

Katuvaloista sopiva yövalo

Kyseessä ovat kesän ajan Omenapuumaassa ja Pinokarissa laiduntaneet, saariston perinnemaisemista huolehtineet lampaat.

Kerroimme saaristossa laiduntavista lampaista elokuussa: Lampaat tekevät Nurmeksessa tärkeää työtä: "Ihmisvoimin ei pystyisi tekemään sitä mitä lampaat tekevät – tai pystyisi, mutta..."

Vuorteen lampaita on ollut muutama myös "citylampaina" kaupunginpuutarhan taimistoalueella: Citylampaat saapuivat maisemanhoitotöihin – "Nyt olisi tärkeää antaa lampaiden rauhassa tutustua alueeseen"

Kasvihuone on lampaille oivallinen paikka viettää talvea, Vuorre näkee.

– Sähköä ei mene, ja päivisin on valoisaa. Ja illatkin menevät juuri hyvin, sillä lampaille ei suositella ihan pilkkopimeyttä, vaan pieni yövalo olisi hyvä olla. Kaupungin katuvalot valaisevat kasvihuonetta juuri sopivasti pimeään aikaan, Vuorre sanoo.

Vuorre on tehnyt kaupungin kanssa vuokrasopimuksen, ja jos kaikki menee hyvin, kyseessä on pysyvä järjestely myös tulevina vuosina.

"Tämä vuosi on ollut katastrofi"

Miten lampaiden kesä saaristossa sitten on mennyt?

– Tämä vuosi on ollut rehellisesti sanottuna katastrofi, Vuorre tärskäyttää hyväntuulisesti nauraen.

Puuskainen tuuli on riepottanut puita ja rikkonut aitoja koko kesän, ja lampaat ovat jahkautuneet usein aidan väärälle puolelle. Karkulaisia on jouduttu hakemaan takaisin kotilaitumelle toistuvasti.

– Eikös sellainen sanonta ole, että seitsemän vuoden sykleissä tulee joku kriisi. Toivotaan että se oli tässä, ja nyt on taas hyviä laidunkausia luvassa.

Avointen ovien päivä tulossa

Kaupunkilaiset ovat mitä luultavimmin kiinnostuneita aivan keskustan tuntumassa sijaitsevista lampoloista. Saako siellä tulla käymään?

Vuorre muistuttaa, että kyseessä on tuotantotila ("vaikka kaikki eivät siitä sanasta varmasti pidäkään"), eikä siellä voi niin vain omin päin vierailla.

– Mutta puhuimmekin tuossa, että varmasti pidämme jonkinlaisen avointen ovien päivän, jossa tiloihin pääsee tutustumaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut