Euran mopoautoturmassa taposta tuomittu mies vaati hovioikeutta vapauttamaan hänet – oikeudelta yksiselitteinen vastaus

Mies on valittanut koko tuomiostaan hovioikeuteen. Itse valitusta käsitellään ensi vuonna, mutta vankeuskantelun hovioikeus ratkaisi jo.

| Päivitetty

Niinsanotun Euran kuolonkolarin johdosta vankeuteen tuomittu mies on vaatinut Vaasan hovioikeutta vapauttamaan hänet tutkintavankeudesta. Asia käy ilmi hovioikeuteen marraskuun lopulla toimitetusta kantelusta.

Vuonna 1996 syntynyt Jesse Nieminen tuomittiin Satakunnan käräjäoikeuden marraskuun alussa antamalla tuomiolla muun muassa taposta ja tapon yrityksestä 11 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hän törmäsi henkilöautolla noin 180 kilometrin tuntinopeudella edellään ajaneeseen mopoautoon, jossa matkustajana ollut 13-vuotias tyttö kuoli ja 16-vuotias poika loukkaantui vakavasti. Oikeus katsoi, että miehen on täytynyt pitää mopoautossa olleiden kuolemaa törmäyksen varsin todennäköisenä seurauksena.

Tuomio: mopoautoon törmännyt mies tappoi tytön ja yritti tappaa pojan – oikeus piti tekoa tahallisena ja tuomitsi 11 vuoden vankeusrangaistuksen

Vankeudessa tekopäivästä alkaen

Hän on ollut tutkintavankeudessa tapahtumapäivästä eli heinäkuun yhdeksännestä lähtien.

Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Hovioikeudelle toimitettuun asiakirjaan sisältyy itse valituksen lisäksi kantelu vangitsemisesta.

Nieminen katsoo valituksessaan syyllistyneensä tapon sijaan tuottamukselliseen tekoon, "josta määrättävä vankeusrangaistus tulee olemaan valituksen menestyessä alle kaksi vuotta ehdollista vankeutta", ja siksi hänet on vapautettava.

Pysyy edelleen vangittuna

Syyttäjä toteaa kanteluun antamassaan vastauksessa, ettei viiden kuukauden vapaudenmenetysaika ole kohtuuton huomioiden, että hänet on tuomittu 11 vuoden vankeusrangaistukseen.

Tuottamuksellisenkin rikoksen tapauksessa rangaistus olisi syyttäjän mukaan yli kolme vuotta vankeutta, ja Niemisen aikaisemman rikollisuuden vuoksi rangaistusta ei voitaisi tuomita ehdollisena

Antamassaan osaratkaisussa hovioikeus tyrmääkin kantelun yksiselitteisesti. Ratkaisu on yksimielinen.

Hovioikeus toteaa hyväksyvänsä käräjäoikeuden tuomion perustelut koskien Niemisen vangittuna pitämistä, joka "ei ole myöskään asian laadun tai hänen henkilökohtaisten olosuhteidensa vuoksi kohtuutonta" eikä pakkokeinolaissa tarkoitetun suhteellisuusperiaatteen vastaista.

Niinpä hän pysyy vangittuna edelleen.

Hovikäsittely edessä ensi vuonna

Varsinaista valitusta hovioikeus käsittelee myöhemmin, ensi vuoden aikana.

Valituksessaan Nieminen katsoo syyllistyneensä tapon ja tapon yrityksen sijaan törkeään kuolemantuottamukseen ja törkeään vammantuottamukseen. Hän kiistää tappaneensa tai yrittäneensä tappaa uhreja tahallaan.

Rangaistusta tulisi valituksen mukaan alentaa.

Syyttäjä ei ole vielä toimittanut vastaustaan valitukseen hovioikeudelle.

Länsi-Suomi seuraa jutun etenemistä hovioikeudessa myöhemmin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut