Jälleen yksi perinteikäs myymälä lopettaa Raumalla: "Kaupunkimaisemissa olimme ehkä sortimentiltamme vähän pieni"

Euran Rakennustarvike luopuu Raumalla toimivasta Länsiraudan myymälästä ja keskittyy maaseudun liikkeisiin.

Länsiraudan myymälä myydään tyhjäksi ja se lopettaa toimintansa. Papinhaassa sijaitseva liiketila on Euran Rakennustarvikkeen omassa omistuksessa, ja se on nyt myynnissä.

Viime viikolla Länsi-Suomen etusivullekin noussut Luxcenter ei näköjään ole ainoa 1980-luvulla alkunsa saanut raumalaismyymälä, jossa on loppuunmyynti käynnissä.

Myös Papinhaassa sijaitsevaa Länsiraudan myymälää ollaan nyt myymässä tyhjäksi, ja toiminta loppuu.

Länsirauta perustettiin alun perin vuonna 1988. Nykyinen omistaja eli Euran Rakennustarvike Oy osti perheyrityksen liiketoiminnan loppuvuodesta 2009.

– Keskitymme Euran ja Kokemäen liikkeisiimme, se tässä on ideana. "Maaseutumaisemmilla" paikkakunnilla meillä on homma paremmin hallussa. Kaupunkimaisemissa olimme ehkä sortimentiltamme vähän pieni, mutta maalla tyylimme toimii, tiivistää kauppias Tapani Helin.

Kilpailu kiristynyt

Päätös myymälän lopettamisesta ei ole syntynyt hetkessä. Suhdanteita on seurattu, eikä se näyttänyt Raumalla toimivan rautakaupan näkökulmasta kovin hyvältä.

– Päätös on kypsynyt tässä puolisen vuotta. Eihän näitä yleensä hätiköiden tehdä, Helin sanoo.

Rautakaupassa kuten monella muullakin alalla jylläävät usein isot ketjut. Itsenäisen rautakaupan rooli ei ole aina ollut helppoa.

– Monenlaista halpakauppaakin ja muuta tulee, jotka kilpailevat samojen tuotteiden myynnillä. Kilpailu on monellakin tapaa kiristynyt, sanoo Helin.

Länsirautakin sai nähdä korona-ajan rakennusbuumin: mökillä ja kotona vietetyn ajan määrä kasvoi, ja ihmiset remontoivat niin keittiöitään kuin terassejaankin.

– Mutta nopeasti se suhdanne siitä kääntyi laskuunkin. Korkojen nousu siinä taitaa olla suurin syy, Helin pohtii.

Neljältä loppuvat työt

Rauman myymälän lopettamisen myötä loppuu myös neljä työtehtävää. Se on asian harmilloinen kääntöpuoli, myöntää kauppiaskin.

Papinhaassa sijaitseva liiketila on yrityksen omassa omistuksessa, ja se on nyt myynnissä.

– Ja voi sanoa, että kiinnostustakin on ollut. Useampi yrittäjä on ollut jo aktiivisesti yhteydessä. Sijaintihan siinä on hyvä, paljon on teknisten alojen yrityksiä siinä, toteaa Helin.

Milloin myymälän toiminta sitten tarkalleen loppuu?

– Sitten kun saadaan loppuunmyynti tehtyä. Tavoiteaikataulu on varmaan vuodenvaihteen tienoilla. Yli jääneitä tavaroita saadaan kuitenkin sijoiteltua muihin myymälöihimme myyntiin.

Yritys myytiin perheeltä toiselle

Länsiraudan perusti alun perin Reino Parviainen yhdessä vaimonsa ja kahden muun osakkaan kanssa vuonna 1988, kun silloinen Rauta-Ässä lopetti toimintansa.

Yritys aloitti Feran kiinteistössä ja siirtyi nykyiselle paikalleen Papinhakaan vuonna 1990.

Reino Parviainen menehtyi vuonna 2009, minkä jälkeen perheyritys siirtyi hänen vaimonsa Tuula ja poikansa Vesan johdettavaksi. Vielä samana vuonna he myivät yrityksen Euran Rakennustarvikkeelle, joka on muuten sekin perheyritys.

– Emme nähneet isän kuoleman jälkeen mielekkäänä jatkaa rautakaupan pitämistä. Firman edun mukaista oli etsiä sille vahva omistus, joka takaisi menestyksen jatkumisen, sanoi Vesa Parviainen Länsi-Suomelle yrityskaupan yhteydessä lokakuussa 2009.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut