Järkyttävä päätös illanvietolle Raumalla: ystävänelikko pelasi Aliasta kerrostalokämpässä, kun sisälle tuli mies puukko kädessä – oikeuden tuomiosta selviää, miten traumaattinen kokemus oli

Asunnossa iltaa ystävineen viettänyt nainen on kärsinyt psyykkisistä häiriöistä tapahtuneen jälkeen. Hänen ystävänsä sai puukosta olkavarteen.

Nuori raumalaisnainen ja hänen miespuolinen ystävänsä kokivat kauhunhetkiä Rauman keskustassa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa, jossa nainen asui. Tammikuussa 2021 heille tuntematon raumalaismies tunkeutui yllättäen asuntoon ja aloitti nuoren miehen kanssa painikamppailun, jonka yhteydessä tämä sai mieheltä myös puukosta olkapäähän.

Tapahtumien kulku selviää Satakunnan käräjäoikeuden antamasta tuomiosta, jolla kyseinen vuonna 1969 syntynyt raumalaismies tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 60 tunnin yhdyskuntapalveluun törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta. 

Kerroimme jutusta jo syytevaiheessa: Syytteet törkeistä pahoinpitelyistä Raumalla: mies tunkeutui kotibileisiin tarkoituksenaan tuhota stereot ja puukotti syyttäjän mukaan vierasta olkavarteen – toisessa tapauksessa lyötiin vatupassilla ja mahdollisesti myös sapelilla

Mies halusi sammuttaa musiikin

Kyse oli lauantai-illasta ja sitä seuranneesta yöstä, jolloin nainen oli viettänyt asunnollaan aikaa kolmen ystävänsä kanssa. Välillä muutaman hengen porukka oli käynyt baarissa ja palannut sitten asuntoon iltayhdentoista aikaan.

Asunnossa oli kuunneltu musiikkia, mutta yläkerran naapuri oli käynyt toteamassa, että musiikki soi liian kovaa. Tämän jälkeen musiikin soittaminen oli naisen kertoman mukaan lopetettu kokonaan, ja kaveriporukka oli pelannut Aliasta.

Samassa talossa naisen alapuolella asunut, nyt tuomitun miehen tytär oli soittanut isälleen ja kertonut, että "yläkerrassa oli mieletön meno päällä". Mies pyysi tyttären äidin puhelimeen ja pyysi tämän hakemaan hänet autolla paikalle.

Mukaansa hän otti puukon ja pesäpallomailan. Oman kertomansa mukaan hänen ajatuksensa oli murtautua asuntoon ja lopettaa musiikki.

Painin jälkeen käsivarsi veressä

Naisen ystävä, nuori raumalaismies, oli mennyt avaamaan oven kuultuaan kolistelua. Ystävykset olivat ajatelleet, että kyseessä on sama yläkerran mies kuin aiemminkin.

Nyt oven takana ollut mies oli kuitenkin nuorille entuudestaan tuntematon. Nuoren miehen kertoman mukaan mies hyökkäsi heti hänen päälleen, ja miesten välille syntyi pieni paini.

Nuori mies työnsi hyökkääjän ovesta ulos ja huomannut, että hänellä oli puukko. Tarkistettuaan itsensä hän huomasi, että koko oikea käsivarsi oli veressä.

Pistosta hän ei ollut tuntenut.

Olisi voinut olla jopa hengenvaarallinen

Asuntoon hyökännyt mies itse kiisti käyttäneensä puukkoa vahingoittamistarkoituksessa. Asunnossa asunut nainen kertoi nähneensä puukon tämän kädessä, kun tämä hyökkäsi hänen ystävänsä kimppuun.

Oikeus totesikin, että ystävysten kertomukset yhdessä miehen olkavarteen aiheutuneesta vammasta tehdyn lääkärinlausunnon kanssa osoittivat, että nuoren miehen vamma aiheutui siitä, että mies hyökkäsi hänen kimppuunsa puukon kanssa.

Pahoinpitely oli oikeuden mukaan kokonaisuutena arvostellen törkeä, ja siinä käytettiin teräasetta. Isku olisi voinut olla jopa hengenvaarallinen. Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä.

Maksettavaa reilusti yli 20 000 euroa

Oikeuden tuomiosta käy myös ilmi, että tapahtumat olivat varsin traumaattisia niin asunnossa asuneelle naiselle kuin törkeän pahoinpitelyn uhriksi joutuneelle miehelle.

Naisella on todettu traumaperäinen stressihäiriö ja vaikea-asteinen paniikkihäiriö, joita varten hän saa lääkehoitoa. Hän ei pystynyt tapahtuneen jälkeen enää asumaan asunnossa tai nukkumaan normaalisti.

– Hänen on pidettävä valoja päällä, eikä aina voi olla yksin. [Nainen] tekee lyhennettyä työviikkoa ja sosiaaliset suhteet ovat vähentyneet, oikeus kuvailee tuomiossa.

Tuomittu mies määrättiinkin maksamaan naiselle korvauksia kärsimyksestä 2000 euroa ja psyykkisestä haitasta 6500 euroa.

Myös puukotuksen kohteeksi joutuneelle miehelle aiheutui tapahtuneesta pelkotiloja, ja hän kävi tapahtuman vuoksi psykologin vastaanotolla. Tuomittu määrättiin maksamaan korvauksia miehelle korvauksia kärsimyksestä, kivusta ja särystä yhteensä 2000 euroa.

Lisäksi maksettavaksi tuli muun muassa sekä miehen että naisen oikeudenkäyntikuluja yli 12 000 euron edestä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut