Karanteenin rikkominen voi tuoda sakot – Raumalla poliisin apua ei vielä ole tarvittu, ja ilmiö on muutenkin melko marginaalinen

Tahallisessa tartuttamisyrityksessä kysymykseen taas voisivat tulla vakavammatkin nimikkeet, pohtii rikosylitarkastaja Markus Laine Länsi-Suomen haastattelussa.

Poliisin virka-apua karanteeniasioissa on pyydetty koko Lounais-Suomen poliisilaitoksen laajalla alueella koko koronapandemian aikana alle kymmenen kertaa. Kuvituskuva.

Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Satu Helin kertoi Länsi-Suomelle aiemmin tällä viikolla, että keskusteluyhteys poliisin kanssa on olemassa Rauman koronatilanteen tiimoilta. Terveydenhuoltoviranomaiset voivat tarvittaessa pyytää poliisilta virka-apua, mikäli esimerkiksi karanteeniin määrätyt ihmiset eivät karanteenia noudata. Toistaiseksi Raumalta ei ole poliisille virka-apupyyntöjä esitetty. Rikosylitarkastaja Markus Laine Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että koko poliisilaitoksen alueella koko koronapandemian aikana virka-apupyyntöjä on esitetty alle kymmenen.

Kysymys on siis varsin marginaalisesta ilmiöstä. Laine puhuu asiasta yleisellä tasolla.

– Ne olisivat aika poikkeuksellisia tilanteita, joissa poliisi joutuisi puuttumaan asiaan. Hälytystehtävä voisi muodostua esimerkiksi siitä, että joku koronapositiiviseksi tiedetty tahallaan tartuttaisi tautia niin, että muiden terveys tai henki vaaraantuu, Laine kuvailee.

Vankeutta enintään kolme kuukautta

Tartuntatautilaissa tarkoitetun, tartuntatautiviranomaisen määräämän karanteenin rikkominen tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta johtuen on rikos. Rikoslaissa nimike on terveydensuojelurikkomus.

– Maksimirangaistukset asiassa ovat varsin pieniä: sakkorangaistus tai enintään kolme kuukautta vankeutta, Laine toteaa.

Tahallisessa tartuttamisyrityksessä kysymykseen taas voisivat tulla vakavammatkin nimikkeet, terveyden vaarantaminen tai jopa pahoinpitely.

– Rikosoikeudellisesti se on ihan mielenkiintoinen kysymys. Eräässä mielessähän näistä on ennakkotapauksia olemassa esimerkiksi HIV:n osalta. Koronaviruksen osalta en tiedä, että tällaisia tapauksia olisi tutkittavana, Laine kertoo.

Ennen kaikkea kyse vastuullisuudesta

Rikosylitarkastaja Markus Laine muistuttaa kuitenkin, että arkijärjellä ajateltuna karanteenin noudattaminen ei ensisijaisesti ole rikosoikeudellinen asia.

– Ennen kaikkea kysymys on ihmisten vastuullisesta käyttäytymisestä, vaikka lainsäädäntö antaakin eväitä asian rikosoikeudelliseen tarkasteluun, Laine toteaa.

Eristämiset, karanteenit ja niiden noudattamisen valvominen ovat ennen kaikkea terveydenhuoltoviranomaisten vastuulla.

– Poliisi voi antaa sitten virka-apua sellaisissa tilanteissa, joissa terveysviranomainen itse ei pysty asiasta jostain syystä suoriutumaan. Tartuntatautilaissa asiasta on hyvin tarkat säädökset.

Tartuntatautilain muutos lisää poliisin valvontaoikeuksia ja -velvollisuuksia

Tämän viikon alussa voimaan tullut tartuntatautilain muutos tuo lisää toimivaltuuksia ja velvollisuuksia myös poliisille.

– Keskeisin muutos on tietynlainen valvontaoikeus ja -velvollisuus mitä tulee yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin. Poliisilla on lakimuutoksen myötä mahdollisuus puuttua sellaisiinkin asioihin, jos tilaisuudelle määrättyjä rajoituksia rikotaan, kuvailee poliisiylitarkastaja Markus Laine.

Poliisin puuttumiskynnys on lakimuutoksen myötä aiempaa matalampi, ja poliisilla on myös korostunut velvollisuus valvoa rajoitusten noudattamista.

Miten poliisi sitten voisi toimia tilanteessa, jossa määräyksiä rikotaan?

– Poliisilla on oikeus hajottaa tilaisuudet ja tarvittaessa ottaa henkilöitä kiinnikin, jos he esimerkiksi niskoittelevat tai muuta vastaavaa.

– Aika näyttää, mitä tämä muutos sitten aiheuttaa, jos aiheuttaa. Tällä hetkellä rajoitukset ovat niin tiukkoja, etten usko ongelmia juuri tulevan, Laine sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut