Kourujärven puukotus: "Älä tule enää päälle" – vuosia jatkunut lähisuhdeväkivallan kierre purkautui naisen otettua veitsen käteensä

Mies pahoinpiteli naista taas puoli vuotta puukotuksen jälkeen. Nainen kertoi pelänneensä miestä, eikä ollut siksi tehnyt ilmoituksia.

"Älä tule enää päälle!"Niin nainen kertoi sanoneensa miehelleen keittiöveitsi kädessä Raumalla Kourujärvellä sijaitsevassa asunnossa lokakuisena iltana vuonna 2021.

Sen jälkeen tapahtui jotain, minkä seurauksena miehen rintakehään oikealle puolelle syntyi noin kaksi senttiä leveä ja kymmenen senttiä syvä pistohaava.

Aivan rintalastan vierestä kulkenut veitsi katkaisi rinnan sisäseinämävaltimon ja -laskimon ja osui vielä keuhkokudokseen. Verta vuoti yhteensä peräti kolme litraa.

Tämän jutun tiedot ovat peräisin Satakunnan käräjäoikeuden maanantaina antamasta tuomiossa niin sanotussa Kourujärven puukotustapauksessa, jossa naista epäiltiin aviomieheensä kohdistuneesta törkeästä pahoinpitelystä.

Kourujärven puukotuksen esitutkinta valmistumassa – rikosnimike vaihtui: miestään puukottanutta naista epäillään törkeästä pahoinpitelystä

Pelkäsi, että "tilanne pahenee jälleen"

Kyseisenä keskiviikkoiltana 20. lokakuuta mies oli tullut naisen luokse. He olivat tuolloin avioliitossa, mutta asumuserossa. Nainen kertoi oikeudessa, että syy asumuseroon oli miehen häneen kohdistama toistuva väkivalta, joka oli alkanut jo pitkän suhteen alkuvaiheessa.

Tuonakin iltana heille tuli riitaa. Riita sai alkunsa siitä, että mies laittoi naisen ystävän miehelle viestejä periäkseen velkoja, joita naisen ystävä oli naiselle velkaa. Nainen suuttui tästä miehelle ja otti tämän puhelimen.

"Sitten se oli muuttunut fyysiseksi", tuomiossa kuvaillaan naisen kertomusta. Mies löi naista kaukosäätimellä päähän ja tarttui tähän takaapäin. Naisen mukaan he olivat myös painineet sängyllä ja lattialla.

Nainen kertoi oikeudessa, että mies oli ollut pelottava ja uhkaava, töninyt ja haukkunut. Nainen oli tarttunut keittiön tasolla olleeseen veitseen ja sanonut miehelle, että "mene pois" ja "älä tule enää".

Nainen kertoi ottaneensa veitsen turvakseen ja pelotteeksi.

– Hän oli pelännyt, että tilanne pahenee jälleen ja [mies] pahoinpitelee hänet. [Mies] on aika paljon aiemmin pahoinpidellyt häntä, oikeuden tuomioon kirjatussa kertomuksessa kuvaillaan.

Takana vuosien väkivalta

Oikeus katsoi asiassa esitetyn selvityksen perusteella toteen näytetyksi, että nainen oli ollut vuosia miehen häneen kohdistaman lähisuhdeväkivallan uhri.

Naisen itsensä mukaan väkivalta alkoi vuonna 2011 hänen ollessaan raskaana. Pahoinpitelykertoja on ollut useampia kuin oikeudessakin todisteiksi nimetyistä potilaskertomuksista ilmenee.

Eräässä potilaskertomuksessa lukee, että nainen on kompastunut kylpyhuoneessa ja lyönyt nenänsä lavuaariin, minkä vuoksi nenä on murtunut. Oikeudessa nainen sanoi, ettei tämä pidä paikkaansa, vaan mies oli vamman takana.

Hän ei ollut tehnyt ilmoituksia esimerkiksi viranomaisille, koska pelkäsi miestä. Ulkopuolisille, kuten omille ystävilleen, hän oli kertonut väkivallasta.

Tuomittu aiemminkin, vaikka väitti toista

Naisen oman version mukaan mies "törmäsi" veitseen hänen pitäessään sitä kädessään.

Mies itse kertoi poliisin esitutkinnassa, ettei havainnut naisen tekevän puukolla lyöntiliikettä, eikä osannut sanoa, miksi puukko osui hänen rintaansa. Oikeudessa hän kiisti sen, että hän olisi itse voinut kaatua tai kävellä puukkoa päin.

Nainen kertoi menneensä shokkiin haavan synnyttyä. Hän painoi miehen haavaa ja yritti saada apua paikalle huutamalla rappukäytävään.

Kummallakaan ei siis ollut selkeitä muistikuvia siitä, miten haava syntyi.

Oikeus päätyi pitämään "veitseen kaatumista" epätodennäköisenä ja katsoi asiassa tulleen toteen näytetyksi, että nainen löi miestään tahallaan puukolla.

Teko katsottiin törkeäksi pahoinpitelyksi, ja siitä tuomittiin naiselle vuoden ja kymmenen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus sekä yhdyskuntapalvelua.

Oikeus otti pitkäkestoisen lähisuhdeväkivallan lieventävänä seikkana huomioon rangaistusta mitatessaan.

Perheväkivallasta kysyttäessä mies itse vähätteli asiaa, puhui "pienistä riidoista" ja kertoi heillä olleen "jotain pientä fyysistä yhteydenottoa aikaisemminkin". Häntä ei omien sanojensa mukaan ole tuomittu koskaan naisen pahoinpitelystä.

Länsi-Suomi selvitti miehen aiempaa rikoshistoriaa, jonka perusteella viimeisin lause ei pidä paikkaansa. Mies on saanut toisessa käräjäoikeudessa tuomion toukokuussa 2016 tapahtuneesta pahoinpitelystä hänen työnnettyään naisen kaapinovea päin. Teosta aiheutui naiselle ompeleita vaatinut haava takaraivoon sekä voimakkaita aivotärähdyksen oireita.

Löi ja retuutti naista puoli vuotta teon jälkeen

Puukon aiheuttama vamma ja sen vaatima leikkaushoito aiheutti miehelle pitkään jatkuneita ja voimakkaita kipuja.

Lisäksi hänellä todettiin joitakin kuukausia tapahtuneen jälkeen traumaperäinen stressihäiriö. 

Korvausvaatimuksensa mukaan mies kykeni kivuiltaan "normaaleihin arjen toimintoihin" vasta noin kuusi kuukautta lokakuussa 2021 tehdyn leikkauksen jälkeen.

Huhtikuussa 2022 mies pahoinpiteli naisen tämän mentyä hakemaan lapsia miehen luota. Lapsilta oli tullut viestejä, joiden mukaan he ovat peloissaan, koska isä on humalassa.

Miehen asuntoon mennessään nainen kertoi havainneensa sikiöasennossa peiton alla itkeneen pojan, jota hän meni nostamaan.

Tuolloin mies tuli takaapäin ja löi häntä pari kertaa. Tytär oli naisen mukaan roikkunut miehen kädessä ja huutanut, että "iskä lopeta, älä lyö enää".

Naisen seuraava muistikuva oli se, että hän heräsi rappukäytävässä naama veressä ja lapset seisoivat paniikissa hänen vieressään.

Oikeus katsoi, että mies oli lyönyt naista, tarttunut tätä hiuksista ja raahannut tämän väkivalloin asunnosta rappukäytävään.

Miehelle sakkoja, naiselle ehdollista

Vuonna 1984 syntynyt mies tuomittiin kahdesta pahoinpitelystä eli lokakuisesta kaukosäätimellä lyömisestä ja huhtikuisesta rappukäytävään retuuttamisesta 80 päiväsakon sakkorangaistukseen. Siitä kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1200 euroa.

Naiselle hänen pitää maksaa vahingonkorvauksia yhteensä 600 euroa.

Vuonna 1989 syntynyt nainen taas sai tuomion törkeästä pahoinpitelystä vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 80 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Hänen pitää maksaa miehelle yhteensä noin 7500 euroa vahingonkorvauksia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut