Kraken heräsi taas: täyttyykö Selkämeren ulappa jälleen jättimäisestä sinilevälautasta?

Ikävän tutulta vaikuttava ja hirviömäinen sinilevämuodostuma alkoi erottua satelliittikuvissa maanantaina.

| Päivitetty

Se nousee jälleen ja levittää kiemurtelevia "lonkeroitaan" kaikkiin ilmansuuntiin. Ja se tuo huonoja uutisia.

Maanantaina otetuissa satelliittikuvissa Selkämeren ulappa-alueella erottuu erittäin laaja sinilevälauttojen kokonaisuus. Se ulottuu Ahvenanmaan pohjoispuolelta pitkälle Porin pohjoispuolelle sekä itä-länsisuunnassa Suomen aluevesiltä Ruotsiin.

Näky on lähes yhtä vaikuttava kuin kolme vuotta sitten, jolloin Länsi-Suomi nimesi Selkämeren sinilevämuodostuman skandinaavisten merimiestarujen merihirviö Krakenin mukaan. Nimi on sittemmin jäänyt elämään muun muassa Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden parissa.

Vaikuttava näky kertoo kuitenkin ikävästä tosiasiasta eli Selkämeren pahenevasta rehevöitymiskehityksestä. Viime vuosina siitä on saatu yhä uusia merkkejä, joista vuosittaisiksi tulleet laajat sinileväkukinnot ovat yksi.

Merellä sinilevätilanne yleensä pahenee loppukesää kohden.

Vuoden 2020 Kraken näytti voimakkaimmalta elokuun toisella viikolla, ja tämän viikon maanantain satelliittikuvien perusteella luvassa voi olla jotakin samansuuntaista.

Selkämeren pahentuneen rehevöitymisen taustalla on sen oman valuma-alueen kuormituksen lisäksi - tai viime vuosina ehkä jopa sitä merkittävämmässä roolissa - Itämeren pääaltaan suunnasta virtaava vesi.

Monimutkaiseen vyyhtiin liittyy myös ilmaston kuumenemiskehitys. Valtamerten pinnan nousun on arveltu lisäävän hyvin fosforipitoisen syväveden virtausta Selkämerelle.

Lue lisää: Syken johtava tutkija Harri Kuosa: ""Selkämeri on erikoisin systeemi, johon olen törmännyt"

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut