Oikeus päätti, että kuntosalit saavat jälleen aueta – näin reagoivat raumalaissalit: "Lämmittää mieltä täällä 30 asteen pakkasessa"

Hallinto-oikeus purki välipäätöksellään kuntosalisulun Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Raumalaisyrittäjät pohtivat kuitenkin huolissaan jo tulevia rajoituksia.

| Päivitetty

Kuntosalit saavat avata ovensa jälleen myös Raumalla ja muualla Satakunnassa sekä Varsinais-Suomessa. Turun hallinto-oikeus (HAO) keskeytti kuntosalien sulkemista koskevan Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksen täytäntöönpanon toistaiseksi maanantaina antamallaan päätöksellä.

Myös useat raumalaiskuntosalit reagoivat päätökseen nopeasti HAO:n tiedotettua päätöksestään hieman ennen puoltapäivää. Esimerkiksi Kuntomax julisti pian puolenpäivän jälkeen Facebook-päivityksessään, että sali on auki ja treenaamaan pääsee "toistaiseksi normaaliin tapaan".

– Saman tien lähti se päivitys, naurahtaa puhelimitse tavoitettu Kuntomaxin yrittäjä Arto Tarvainen.

Tarvaisen puhelin alkoikin soimaan hyvin pian päätöksen ja sitä koskevan uutisoinnin jälkeen, kun asiakkaat tiedustelivat, mitä päätös käytännössä tarkoittaa. Lapissa lomaileva yrittäjä vastasi puhelimeen mielellään.

– Kyllähän se lämmittää mieltä täällä 30 asteen pakkasessa. Nyt on niin kylmä, että voi hyvin viettää päivän puhelimen ääressä.

Moni julisti ovien olevan nyt auki

Kuntomax oli yksi niistä yrityksistä, jotka mahdollistivat kuntosaliharjoittelun yksityistilaisuusperusteisesti. Kerroimme raumalaiskuntosalien erilaisista käytännöistä viime viikolla: Koronarajoitusten sekavuus johtuu lainsäädännöllisistä ongelmista – raumalaiskuntosalit kiinni, mutta moni varattavissa yksityiskäyttöön

Tuossa jutussa haastatelluista yrityksistä myös Gymppikunto ilmoitti nyt Facebookissa avaavansa ovensa välittömästi.

– Kuntosali on jälleen vapaasti kaikkien käytössä ja kaikkien salikortit avataan käytöön alkaen tästä päivästä, päivityksessä kerrotaan.

Samoin toimivat Wellness Friski sekä Kuntosumppu.

Friskin yrittäjä Toni Karenius kertoo Tarvaisen tavoin Länsi-Suomelle, että asiakkailta alkoi tulla soittoja hyvin nopeasti puolenpäivän jälkeen.

– Siksi oli tärkeää saada asiasta pikaisesti tiedottaa. Ennen tätä olimme virallisesti kiinni, mutta nyt olemme virallisesti auki, Karenius tokaisee.

HAO ratkaisee itse valitukset myöhemmin

Hallinto-oikeudelle oli tullut valituksia avin päätöksestä viideltä eri kuntosalilta Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta eli viraston toimialueelta.

Nyt annettu päätös on välipäätös, jolla HAO keskeyttää päätöksen täytäntöönpanon siihen asti, kunnes kyseiset valitukset on hallinto-oikeudessa ratkaistu tai asiassa toisin määrätään.

Avin päätös, jota HAO:n ratkaisu koskee, on voimassa 15.1. eli tulevaan lauantaihin asti. Avin on määrä kokoontua päättämään sen jälkeisistä rajoituksista loppuviikolla.

HAO ei siis vielä ratkaissut itse valituksia, mutta toteaa välipäätöksessään, että "on pidettävä tulkinnanvaraisena, onko aluehallintoviraston päätöksessä otettu oikeasuhtaisesti huomioon tartuntatautilain 58 g §:n 5 momentissa mainitut seikat".

Mitä tulevat päivät tuovat tullessaan?

Länsi-Suomen haastattelemat kuntosaliyrittäjät kertovatkin kaikki odottavansa hieman pelonsekaisin tuntein sitä, mitä mahdolliset uudet rajoitukset tuovat tullessaan. Nyt tehty kumoamispäätös on voimassa vain lauantaihin asti.

Tuon ajankohdan jälkeisistä rajoituksista ei vielä ole tietoa.

– Tämä on nyt pelkkää spekulaatiota, mutta tuntuisi siltä, että tämänhetkisten systeemien mukaan kaikkea saatetaan pian rajoittaa, ihan yksityistilaisuuksia myöten, Wellness Friskin yrittäjä Toni Karenius sanoo Länsi-Suomelle.

Myös Gymppikunnon yrittäjä Nina Mäkinen sanoo, että vaikka kuntosalikorttien avaaminen tuottaa iloa, samaan aikaan joutuu miettimään jo tulevia päiviä.

– Toivon todella, ettei näitä kortteja joudu pian taas sulkemaan uusien määräysten myötä. Tietenkin olen onnellinen siitä, että kortit saa nyt avata normaalisti, Mäkinen pohtii.

Kuntomaxin Arto Tarvainen pitää todennäköisenä, että rajoitukset jatkuisivat myös ensi viikolla, ja kuntosalit joutuisivat jälleen olemaan kiinni.

– Toivotaan, että näissä muutamassa päivässä ainakin ehditään ottaa treenamisesta ilo irti siitä huolimatta, Tarvainen sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut