Mies huijasi häikäilemättömästi niin isoäitiään kuin seurustelukumppaniaankin – törkein petos kohdistui hyväntahtoiseen mieheen

Mies murtautui rikoskumppaninsa kanssa useisiin omakotitaloihin Eurajoella ja Laitilassa. Yksi kohde tuli tutuksi kesäiseltä maalauskeikalta.

Satakunnan käräjäoikeus langetti yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen vuonna 1994 syntyneelle eurajokelaismiehelle useista rikoksista, muun muassa viidestä törkeästä varkaudesta.

Lisäksi uusikaupunkilainen vuonna 1982 syntynyt mies sai samassa jutussa kymmenen kuukautta ehdotonta vankeutta osin samoista rikoksista. Lisäksi yksi nainen sai sakkorangaistuksen ja kahdelle muulle miehelle määrättiin lyhyemmät ehdolliset vankeusrangaistukset.

Eurajokelaistaustaiselle miehelle tuomio annettiin yhteensä 16 rikoksesta, jotka ovat tapahtuneet syyskuun 2022 ja tammikuun 2023 välisenä aikana. Häntä voi kutsua juttukokonaisuuden päätekijäksi, sillä hän on ollut tavalla tai toisella mukana lähes kaikissa käsitellyissä teoissa.

Kerroimme asiasta jo syytevaiheessa: Syyte: Mies murtautui useisiin omakotitaloihin ja huijasi omalta isoäidiltään rahaa valehtelemalla töistä Norjassa ja asunnosta Paimiossa

Oikeus antoi tuomionsa asiassa tällä viikolla.

Murtovarkauden kohde maalauskeikalta tuttu

Rikoksissa kyse on ollut erityisesti omaisuusrikoksista. Päätekijä ja uusikaupunkilaismies muun muassa murtautuivat samana aamuna joulukuussa 2022 kahteen eri omakotitaloon Eurajoella.

Ensimmäisessä tapauksessa uusikaupunkilaismies rikkoi asunnon ulko-oven lasin, avasi oven ja kävi sisään. Mukaansa hän anasti muun muassa käteistä rahaa, kristallimaljakon ja iPhone-puhelimen. Päätekijä taas odotti autossa hieman kauempana tekopaikasta.

Toiseen asuntoon he menivät yhdessä. Päätekijä kertoi poliisille olleensa "kytiksellä" ikkunassa siltä varalta, että asukas tulee kotiin.

Laitilassa vain paria päivää myöhemmin kaksikko murtautui tuuletusparvekkeen kautta erään pariskunnan asuntoon.

Kohde oli tullut päätekijälle tutuksi edeltävänä kesänä, jolloin hän maalasi alihankintana kyseisen talon ja tallin.

Valheiden avulla tuhansia euroja

Huomiota tuomiossa herättävät lisäksi varsin häikäilemättömät valheet ja erehdyttämiskeinot, joilla päätekijä rikoskumppaneineen on hankkinut rahaa.

Omalta isoäidiltään päätekijä hankki 4 150 euroa rahaa väittämällä tarvitsevansa niitä Paimiossa sijaitsevan asuntonsa vuokrarästeihin ja Norjassa sijaitsevalta telakalta saamaansa työpaikkaan liittyviin matkustuskuluihin.

Todellisuudessa mitään Paimion-asuntoa tai Norjan-työpaikkaa ei ollut.

Yhdessä uusikaupunkilaisen rikoskumppaninsa kanssa päätekijä taas huijasi erästä Uudessakaupungissa asuvaa miestä.

Päätekijä meni miehen luo, kun rikoskumppani soitti hänelle ja esitti rajuja uhkauksia muun muassa päätekijän ja tämän puolison paloittelemisesta. Miehet olivat sopineet uhkauksista etukäteen.

Uhkaukset liittyivät maksuvaatimukseen: päätekijä tarvitsisi jopa 15 000 euroa rahaa.

Uhriksi joutunut mies halusi auttaa, joten hän siirsi rahat päätekijän tilille.

Mies kertoi ajatelleensa jälkikäteen, että häneen kohdistunut teko oli törkeä, eikä hän olisi osallistunut asiaan mitenkään, jos hän olisi ymmärtänyt asian todellisen laidan. Hän uskoi uhkausten olleen todellisia ja hyväntahtoisuuttaan halusi auttaa.

Tuomio tuli törkeästä petoksesta.

Seurustelukumppanikin joutui erehdytetyksi

Myös päätekijän tuolloista seurustelukumppania syytettiin jutussa rahanpesusta, mutta kyseinen syyte hylättiin. Tässäkin asiassa taustalla oli valhe.

Syytteen mukaan nainen olisi ottanut vastaan rikoksella hankittua omaisuutta, kun päätekijä siirsi edellä mainitulla petoksella hankituista rahoista yli 12 000 euroa naisen tilille, josta nainen nosti käteistä ja luovutti ne päätekijälle.

Nainen kertoi oikeudessa miehen kertoneen hänelle kesällä 2022, että miehen isoäiti olisi kuollut ja tämä olisi ollut todella varakas. Naisella ei ollut syytä epäillä tätä.

Nainen olettikin vilpittömästi isojen varojen olevan peräisin perinnöstä.

Todellisuudessa isoäiti ei ollutkaan kuollut, ja rahat olivat peräisin rikoksista. Oikeus katsoi myös naisen joutuneen päätekijän erehdyttämisen kohteeksi.

Nainen kertoi oikeudessa, että hänellä on petetty olo, eikä hänellä ollut tietoa miehen huumetaustasta.

Vankeusrangaistusten lisäksi päätekijä ja uusikaupunkilaismies tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia rikosten asianomistajille.

Päätekijä on saanut ennen joulua Satakunnan käräjäoikeudessa myös toisen tuomion viidestätoista rikoksesta. Siinä hänelle määrättiin kahden vuoden pituinen ehdoton vankeusrangaistus, mikä otettiin huomioon tämän tuomion kohtuullistamisessa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut