Mysteerivuotojen metsästys jatkuu Raumalla: vettä valuu yhä hukkaan 70 000 litraa tunnissa

Tallikedonkadulla korjataan yhtä isoa vuotoa, mutta isoin kysymys on vieläkin vailla vastausta.

| Päivitetty

Tallikedonkadulla korjataan nyt putkivuotoa, jonka täsmällistä sijaintia oli keskiviikkona etsitty jo toista vuorokautta. Alueella on ikääntynyttä vesijohtoverkostoa, ja sen laajempi uusinta on kirjattu odotuslistalle. Rauman poikkeuksellisen suuri vuotoveden määrä ei tämänhetkisellä korjauksella ratkea.

Rauman Vesi jatkaa mysteerivuotojen etsintää kaupungin vesijohtoverkostosta. Vettä vuotaa edelleen hukkaan arviolta noin 70 000 litraa eli 70 kuutiometriä tunnissa.

Vielä viime viikolla määrä oli joka tunti noin 90 kuutiota, mikä täyttäisi Äijänsuon jäähallin kaukalon noin 20 tunnissa. Kerroimme asiasta tässä uutisessa: Mihin katoaa jääkiekkokaukalon verran vettä joka päivä? Rauman vuotovyyhtiä setvitään jo poikkeuksellisilla keinoilla

Lukema pieneni, kun Tallikedonkadulta löytyi alkuviikolla vuotopaikka ja verkoston osuus suljettiin.

– Ei tämäkään pelasta koko tilannetta. Suunnilleen 20 kuutiota tuntikulutuksesta lähti, kertoo Rauman Veden kunnossapitomestari Samuli Loutti.

Rajattu keskustaan

Hukkaveden määrä on erittäin poikkeuksellinen, ja tilanne on jatkunut jo kuukauden verran.

Vuotoja on yritetty paikallistaa melkeinpä kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla. Verkoston mittariseurannan ja putkiverkoston kuuntelun lisäksi on pyydetty vinkkejä kuntalaisilta.

Öiseen aikaan on myös tehty lyhyitä, alueellisia verkoston sulkuja. Tällä on saatu rajattua alueita pois "epäiltyjen" joukosta.

Mittavimmat vuodot vaikuttavat sijoittuvan jonnekin kaupunkikeskustan alueelle, jonne jäljitystä nyt keskitetään. Loutti painottaa, että alue on laajempi kuin pelkkä ydinkeskusta.

– Suurimmat vuodot näkyvät vesitornin ja vesilaitoksen mittareissa.

Myös vesilaitoksella on jouduttu venyttämään päivää, sillä suuren vuotomäärän vuoksi talousvettä on valmistettava päivittäin selvästi enemmän kuin normaalitilanteessa.

Lisää vastoinkäymisiä

Vastoinkäymisiä näyttää riittävän tosin silloinkin, kun vuotoja löytyy.

Tallikedonkatu avattiin maanantaina, mutta täsmällistä vuotokohtaa ei ollut löytynyt vielä keskiviikkona puolilta päivin. Syynä oli vialliseksi osoittautunut vuotojen paikannuslaite.

– Se on lähetetty nyt korjattavaksi, Loutti kertoo.

Vuoto sijaitsee samoilla paikkeilla kuin viime maaliskuussa korjattu vuoto. Kunnossapitomestarin mukaan kyse ei silti ole huonosta korjauksesta, vaan ikääntyneistä putkista.

Alueen vesijohtoverkoston laajempi uusiminen on nyt laitettu työlistalle, mutta toteutus edellyttää tarkkaa suunnittelua.

– Siinä menee iso hulevesiputki ja jätevesiviemäri. Liikennekin on vilkasta.

"Metsästys jatkuu"

Tallikedonkadulla saattaa havaintojen perusteella olla toinenkin vuoto. Loutti kuitenkin arvioi, että kokonaisvuoto on silti parinkymmenen kuution luokkaa sekunnissa.

Hyvin merkittävä osa vuotomysteeriä odottaa toisin sanoen yhä ratkaisua.

– Ei kaikki voi olla tässä. Metsästys jatkuu, Loutti vahvistaa.

Sula Kanali paljasti

Vaikka Tallikedonkadun vuotopaikasta pääsi arviolta vettä 20 000 litraa tunnissa, ei esimerkiksi maanpinnalla näkynyt siitä mitään merkkiä.

Vuodon jäljille päästiin erikoista kautta.

– Sitä lähdettiin epäilemään, kun Kanali pysyi Vännin sillan alla sulana. Seurannan mukaan niin ei olisi pitänyt olla, Samuli Loutti kertoo.

Nortamonkadun ylittämä silta on samalla kutakuinkin Raumanjoen ja Kanalin raja. Sulapaikka kertoi, että paikalle laskevasta hulevesiputkesta tuli vettä.

– Virtausta siinä ei oikastaan näkynyt, mutta vettä tuli sen verran, että se riitti pitämään Kanalia sulana.

Suurin osa vuotovedestä päätyi siis muualle, esimerkiksi toiseen hulevesiputkeen tai maaperään. Niinpä vuodon löytämistä voi pitää ainakin jossain määrin onnekkaana sattumana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut