Ravintolakiinteistöt ovat myynnissä, ja liiketoimintakin on ollut korona-aikana haastavaa: Tallbo-ravintolat hakee yrityssaneerausta

Rauman Sinimailanen Oy hakeutuu yrityssaneeraukseen. Koronapandemia on merkittävin syy yhtiön liiketoiminnan hankaluuksiin.

| Päivitetty

Rauman Sinimailanen Oy on pyörittänyt Tallbo-ravintoloiden toimintaa Petäjäksessä ja Vanhassa Raumassa. Kuvassa näkyy Petäjäksessä sijaitseva Villa Tallbo, joka on myynnissä, kuten myös Vanhankirkonkatu 1:n kiinteistö, jossa toimivat ravintola Savila ja Nurkk Trahtöör. Kuva: Juha Sinisalo

Kerroimme jo aiemmin marraskuussa, että perinteikkäät raumalaiset ravintolakiinteistöt Vanhassa Raumassa ja Petäjäksessä ovat myynnissä. Vanhankirkonkatu 1:ssä toimivat ravintola Savila ja Nurkk Trahtöör, Petäjäksessä sijaitsevassa huvilassa ja sen yhteyteen kuuluvassa juhlatilassa taas Villa Tallbo.

Nämä perinteikkäät raumalaiset ravintolakiinteistöt etsivät nyt uutta omistajaa: "Olisi pitänyt jäädä eläkkeelle jo 10 vuotta sitten"

Pohjanmaan käräjäoikeuteen vain kaksi päivää julkaisemamme jutun jälkeen toimitetusta yrityssaneeraushakemuksesta käy ilmi, että ravintoloiden toimintaa pyörittävä Rauman Sinimailanen Oy:n koko liiketoiminta on vaikeuksissa.

Yritys on pyytänyt käräjäoikeutta määräämään aloitettavaksi yritystä koskevan saneerausmenettelyn, koska yritys on maksukyvytön.

Yrityssaneeraushakemuksesta kertoi aikaisemmin Satakunnan Kansa.

Koronapandemia suurin syy ongelmiin

Saneeraushakemuksesta käy ilmi, että merkittävin syy yhtiön taloudellisiin ongelmiin on koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset.

Siihen viittasi myös perheyrityksen edustaja Maila Sinervaara Länsi-Suomelle aiemmin antamassaan haastattelussa.

– Laitoimme Savilankin myyntiin, koska kartoitamme potentiaalisia ostajia. Tosiasia on, että [Mailan puolison ja yrityksen toimitusjohtaja] Erkin [Sinervaara] ja minun olisi pitänyt jäädä eläkkeelle jo kymmenen vuotta sitten, mutta koronapandemiaa seurannut ravintola-alan työvoimapula on pakottanut meidät olemaan edelĺeen toiminnassa mukana, Maila Sinervaara totesi Länsi-Suomelle.

Business Finlandin julkisen datan mukaan yhtiölle myönnettiin myös 50 400 euron "koronatuki".

Kustannuksetkin nousivat

Hakemuksen mukaan yhtiö menetti liikevaihdostaan yli kolmanneksen vuonna 2020, koska uusia ryhmätilauksia ei tullut ja jo sovitut peruuntuivat. Sopeuttamista hankaloitti epävarmuus tilanteen kestosta.

Lisäksi hakemuksessa viitataan energian ja raaka-aineiden hintojen nousuun, mikä on vaikuttanut kustannuksiin.

– Kustannusten nousun siirtäminen myyntihintoihin ei ole nopea ja helppo toimenpide, vaan tätä voidaan tehdä vasta viiveellä, hakemuksessa todetaan.

Julkisesti saatavilla olevista taloustiedoista käy ilmi, että yhtiö teki kolmena peräkkäisenä tilikautena (2020–2022) tappiota yhteensä yli 150 000 euron edestä.

Toiminta vielä pelastettavissa

Yrityksen nykytilaa ja tulevaisuutta kuvataan kuitenkin lohdullisemmin sanankääntein. Liikevaihdon kerrotaan hiljalleen normalisoituneen kuluvan ja edellisen vuoden aikana, ja yhtiö on myös markkinoinut palvelujaan aiempaa aktiivisemmin "hyvin tuloksin" esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Raaka-aineille on etsitty edullisempia toimittajia ja hintoja on korotettu markkinatilanteen sallimissa rajoissa.

Lisäksi hakemuksessa mainitaan "saneerausta tukevana ratkaisumallina velkaantumisen hoitamiseksi" yhtiön päätöksestä myydä ainakin toinen omistamistaan kiinteistöistä.

Yritystoiminta on hakemuksen mukaan saneerauksen avulla tervehdytettävissä.

Toiminta jatkuu entiseen tapaan

Ilman saneerausta yhtiö ei kuitenkaan hakemuksessa esitetyn arvion mukaan kykene selviytymään veloistaan.

Yhtiön ylivelkaantumisen aste ei suoraan käy ilmi saneeraushakemuksesta. Julkisesta verovelkarekisteristäkin selviää vain, että verovelkaa yhtiöllä on vähintään 10 000 euroa.

Yrityssaneeraushakemuksen käsittelyssä käräjäoikeudella menee aikansa, joten aika näyttää, miten yritykselle hakemuksineen käy.

Toimitusjohtaja Erkki Sinervaara korosti Satakunnan Kansalle tiistaina, että ravintolatoiminta jatkuu entiseen tapaan saneerausprosessin valmistelusta huolimatta.

Otsikkoa päivitetty 14.05.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut