Nämä miehet haluavat pelastaa vanhan osan Uotilan alakoulusta – "Kansakoulurakennus on tullut syyttä tuomituksi", he uskovat

Esa Luukko (vasemmalla) ja Tomi Rastio ihastelivat Uotilan alakoulun vanhan osan eli kansakoulurakennuksen juhlasalia. Näyttämökin on säilynyt alkuperäiskunnossa. Rakennuksella on heidän mielestään niin suuri historiallinen arvo, ettei sitä pitäisi purkaa ollenkaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

"Uotilan kylän keskeinen historiallinen merkkirakennus."

Sellaiseksi kuvailee Esa Luukko Uotilan alakoulun vanhempaa, rapattua osaa. Sanottakoon sitä tässä kansakouluosaksi, sillä sellaiseksi se 1950-luvulla, rakennettiin ja kansakoulunsa on Luukkokin siinä käynyt.

Nyt vanha kansakoulu yhdessä 1980-luvulla rakennetun uudisosan kanssa on purku-uhan alla. Rauman kaupungin teknisen valiokunnan on tarkoitus valita kilpailutukseen tarjouksensa jättäneistä firmoista urakoitsija tämän kuun loppuun mennessä.

Esa Luukko ei purkupäätöstä sulata, tai ainakaan purematta niele. Hänen mielestään se on tehty kansakoulun osalta väärin perustein.

– Näyttää käyneen niin, että vanha kansakoulurakennus on tullut syyttä tuomituksi uudisosan virheiden ja vaurioiden vuoksi. Se on todettu yhtä lailla kelvottomaksi homerakennukseksi kuin uudisosakin, mutta nyt asiaa pitäisi tarkastella uudessa valossa, linjaa Luukko.

Luukko perustaa arvionsa omiin havaintoihinsa: hän on nimittäin käynyt tänä kesänä pariin otteeseen sisällä vanhassa koulussa yhdessä ystävänsä, myös Uotilassa kasvaneen Tomi Rastion kanssa. Ja onpa mukana ollut yksi entinen kunnan rakennusinsinöörikin.

Rastio ja Luukko kuvailevat itseään rakennusalan ammattilaisiksi. Luukko on ammatiltaan korjausrakentaja, Rastio taas pyörittää rakennusalan yritystä Turussa.

Tarkasteluihinsa perustuen he uskovat, ettei kansakouluosassa ole vakavia rakennusvirheitä, joista voisi aiheutua esimerkiksi kosteusvaurioita tai hometta.

Miten Luukon ja Rastion ajatukset sopivat yhteen Länsi-Suomessakin uutisoidun puukoulukuntalaisaloitteen kanssa? Entä miltä Uotilan ilmapiiri miesten mielestä näyttää? Aiheesta laaja juttu päivän Länsi-Suomessa.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.