Nuoren pyöräilijän kuolemaan Laitilassa johtaneesta onnettomuudesta ei nostettu syytettä: "Erittäin valitettava tapaturma, johon ei ole syyllistä henkilöä"

Kuorma-auton kuljettaja yritti asianmukaisesti väistää pyöräilijää, joka jostain syystä ajautui ajoradan puolelle.

14-vuotiaan pojan hengen Laitilassa vaatineesta pyöräilyonnettomuudesta ei koskaan nostettu syytettä.

Lounais-Suomen poliisilaitos suoritti asiassa esitutkinnan rikosnimikkeillä liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja kuolemantuottamus ja toimitti jutun syyteharkintaan.

Syyteharkinnan lopputuloksena syyttäjä päätti jättää syytteen nostamatta. Syyttämättäjättämispäätös on tehty jo maaliskuun viimeisenä päivänä, mutta siitä ei ole uutisoitu aiemmin.

Länsi-Suomi selvitti asiaa aiemmin tällä viikolla julkaisemaansa juttua varten, mutta tieto syyttäjänvirastolta ei ehtinyt vielä kyseiseen juttuun.

Päätös on salassa pidettäviä osia lukuun ottamatta julkinen asiakirja, jonka LS sai syyttäjälaitokselta pyytämällä.

Kuljettaja soitti heti hätäkeskukseen

Syyttämättäjättämispäätöksessä avataan kuljettajan kuulusteluissa kertomia asioita. Hänen mukaansa tapahtumahetkellä oli kova tuuli, mutta muuten ajo-olosuhteet olivat hyvät.

Hän kertoi havainneensa pyöräilijän noin 200 metrin etäisyydellä pienen mäen jälkeen ja siirtyneensä noin 40–50 metriä ennen kohtaamista tien keskiviivan tuntumaan.

Hänen arvionsa mukaan kuorma-auton ja polkupyörän väliin jäi sivuttaissuunnassa noin metri.

Pyöräilijä kuitenkin siirtyi jostain syystä äkillisesti pientareelta ajokaistan puolelle ja osui auton oikeaan etukulmaan.

Kuljettaja pysäytti auton välittömästi, kytki hätävilkut ja soitti hätäkeskukseen.

Tapauksessa ei ole syyllistä

Hätäkeskustallenteen perusteella mies kertoi hätäpuhelussa tapahtuneesta vastaavalla tavalla kuin myöhemmin poliisillekin.

Poliisipartion kirjausten perusteella tapahtumapaikalla tuuli oli kovaa ja puuskittaista.

Muuta varsinaista selvitystä kuorma-auton liikkeistä kuin kuljettajan itse kertomaa ei esitutkinnassa ole saatu, eikä siinä ole myöskään ilmennyt seikkoja, joiden perusteella hänen kertomuksensa ei pitäisi paikkaansa.

Ottaen huomioon, että kuljettaja on pyrkinyt väistämään pyöräilijää, joka syystä tai toisesta ajautui ennakoimattomasti ajoradan puolelle, ei kuljettajan voitu syyttäjän mukaan katsoa toimineen ennen törmäystä huolimattomasti.

Hän täytti huolellisuusvelvoitteen eikä aiheuttanut pyöräilijän kuolemaa.

– Kyseessä on ollut syyttäjän käsityksen mukaan erittäin valitettava tapaturma, johon ei ole syyllistä henkilöä, päätöksessä todetaan.

Tärinäraidat ja kapeus aiheuttavat yhä huolta

Syyttämättäjättämispäätöksessä ei oteta kantaa siihen, onko pientareen kapeudella tai siihen kaiverretuilla tärinäraidoilla ollut vaikutusta onnettomuuteen.

Kuten LS:kin on aiemmin uutisoinut, paikalliset pyöräilyaktiivit ovat kiinnittäneet huomiota näihin asioihin ja todenneet niiden tekevän pyöräilystä kyseisellä tieosuudella Laitilan ja Uudenkaupungin välillä turvatonta.

Ely-keskus on luvannut poistaa tärinäraidat vielä tämän syksyn aikana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut