TV:stäkin tuttu raumalainen huoltoasema saa uudet omistajat – näin he kommentoivat suunnitelmiaan

Niklas ja Katariina Vähä-Ettala ostavat Neste Kiikolan Saku ja Jaana Kiikolalta.

| Päivitetty

Aika ojentaa bensapumppu seuraavalle. Niklas ja Katariina Vähä-Ettala ostavat Neste Kiikolan Saku ja Jaana Kiikolalta. Kuva: Juha Sinisalo

Neste Kiikolan yrittäjät Saku ja Jaana Kiikola kertoivat kesällä, että aikovat myydä huoltoasemansa.

Ostaja löytyi melko nopeasti. Huoltoasema on siirtymässä Niklas ja Katariina Vähä-Ettalan käsiin.

– Jos asiat menevät suunnitellusti, kauppa tapahtuu kuun vaihteessa, Niklas Vähä-Ettala vahvistaa Länsi-Suomelle.

Neste Kiikolasta oli edelleen torstaina myynti-ilmoitus netissä Yrittäjäpörssi.fi-nettisivustolla. Pyyntihinta yritystoiminnasta oli 700 000 euroa.

Uudet omistajat eivät halua kommentoida kauppasummaa.

Nimi ja konsepti säilyvät ennallaan

Vähä-Ettalat ovat jo pidemmän aikaa suunnitelleet yrittäjiksi ryhtymistä ja kartoitelleet vaihtoehtoja. Kiikoloilla oli tarjolla niin sanotusti valmis paketti.

– Tyhjästä lähtemällä harvemmin pääsee heti elantoaan tekemään. Jos elannon haluaa heti, niin käytännössä pitää ostaa olemassa oleva yritys, Niklas Vähä-Ettala sanoo.

– Monennäköistä on katseltu, mutta tämä sattui tärppäämään. Kiinnostava ja toimiva kokonaisuus.

Vähä-Ettalat aikovat säilyttää Neste Kiikolan nimen ja konseptin.

– Neste Kiikola on kuitenkin niin tunnettu nimi tällä seudulla, että hyvää ei kannata lähteä muuttamaan.

Huoltoasemalta saa siis jatkossakin esimerkiksi pesu- ja huoltopalveluja, polttoainetta, kahvia kyytipoikineen sekä burgereita.

– Neste Kiikola on Rauman seudulla ainoa varsinainen huoltoasema, josta saa ratkaisuja monenlaisiin autopulmiin, sen kun ajaa pihalle. Ensi vuonna tulee pyöreästi 40 vuotta täyteen, kun asema on ollut Kiikoloilla. Osa vakioasiakkaista on käynyt tässä kymmeniä vuosia. Ei tässä voi tehdä suuria muutoksia.

Saattaa aseman nimi soittaa jotain kelloja Rauman ulkopuolellakin, sillä Neste Kiikola on esimerkiksi esiintynyt tv-sarjassa (Kuokkavieras Kataja) ja toiminut Raumanmeren juhannuksen aikaan monen juhlijan tankkauspisteenä. 

Saku ja Jaana Kiikolan mielestä huoltoasemayrittäjyyden yksi parhaista puolista on ollut ihmisiin tutustuminen. Juuri arkisia kohtaamisia asiakkaiden kanssa Neste Kiikolan uudet omistajat Niklas ja Katariina Vähä-Ettala odottavat innolla. Kuva: Juha Sinisalo

Vapaus ja vastuu kiinnostavat

Vähä-Ettaloilla on kokemusta rengasalalta, joten palvelutarjonta saattaa jossain vaiheessa vielä laajentua siihen suuntaan. Autoihin liittyvä yritys olikin toivelistalla.

– Koko aikuisikäni olen tehnyt töitä rengasalalla ja moottoripyörät sekä autot ovat olleet harrastuksena. Leikkisästi sanoinkin, että kunhan ei sisustus- tai vaatekauppaa osteta, niin kaikkea voidaan katsella, Niklas vitsailee.

Niklas Vähä-Ettala on työskennellyt viimeksi Rauman Lujakumi Oy:ssä toimipisteen päällikkönä.

Katariina Vähä-Ettalan työpaikka on puolestaan ollut 1. Accountingilla kirjanpitäjänä.

Yhteistä työhistoriaa avioparilla on Katariinan isän perustamasta yrityksestä, rengasliike VRP-Mäkelä Oy:stä Eurajoelta.

– Kiinnostus yrittäjyyteen tulee perheestä. Isä on ollut yrittäjänä lähes 30 vuotta. Luulen, että yrittäminen vaatii tietynlaista luonteenlaatua, Katariina toteaa.

Vastaus siihen, mikä yrittämisessä tarkalleen kiehtoo, on lyhyt ja ytimekäs.

– Vapaus ja vastuu.

Katariina odottaa työssä myös ihan arkipäiväisiä kohtaamisia ihmisten kanssa.

– Kirjanpitäjän työssä tietokoneen näpyttely oli välillä yksitoikkoista. Parasta oli, kun joku asiakas soitti ja höpötti kaikki maailman asiat siinä samalla.

Yhden sunnuntain kiinni kaupan takia

Tarkkasilmäinen asiakas saattaa huomata kuitista, kun huoltoaseman toiminta on siirtynyt uudelle yhtiölle. Se on nimeltään Nikkave Oy, uusien omistajien etu- ja sukunimien mukaan.

Neste Kiikolan vanhat työntekijät jatkavat uuden yhtiön palkkalistoilla.

Niklas ja Katariina Vähä-Ettala ovat jo tällä viikolla aloittaneet ”työharjoittelun” tiskin takana.

Vanha yrittäjäpariskunta jää joksikin aikaa uusien omistajien tueksi ja avuksi.

– Ehkä he ovat jollain panoksella intensiivijaksonkin jälkeen töissä tai ehkä palkkaamme lisää henkilökuntaa. Alkuun meitä on nyt yhdeksän henkeä, sillä pärjäämme kyllä, kun Saku ja Jaana ovat vielä mukana, Niklas Vähä-Ettala sanoo.

Uusia kasvoja lukuun ottamatta asiakkaiden suuntaan kaupalla ei pitäisi olla suurempia vaikutuksia.

Yhden sunnuntain, luultavasti 29. lokakuuta, huoltoasema on kiinni inventaarion ja kauppakirjojen kirjoittamisen vuoksi.

– Hirveä määrä paperityötä tässä on, kun toiminta siirtyy uudelle yhtiölle. Muutama viikko on painettu täyttä häkää, Niklas Vähä-Ettala kertoo.

Uuteen siirtyvien yrittäjien mielessä jännitystä, tyytyväisyyttä, haikeutta ja helpotusta

Jännitystä, tyytyväisyyttä, haikeutta, helpotusta.

Sitä kaikkea Saku ja Jaana Kiikola kuvailevat tuntevansa nyt, kun parinkymmenen vuoden elämäntyö omassa yrityksessä on tulossa päätökseensä.

– Kyllähän tässä vähän sellainen olo on ollut, että nyt tämä oikeasti loppuu. Nyt sen vasta on alkanut tajuta, kun ensimmäisiä lopetusilmoituksia on tehnyt, Jaana Kiikola sanoo.

Virallisesti Saku ja Jaana aloittivat Neste Kiikolan yrittäjinä vuonna 2004, mutta käytännössä sukupolvenvaihdosta alettiin tehdä jo 1990-luvulla.

Sakun isä Eero Kiikola perusti aikanaan Neste Kiikolan silloisen Kesoilin huoltoaseman samalle paikalle jo vuonna 1984.

Saku ja Jaana Kiikola alkoivat keskustella huoltoasemasta luopumisesta kolmisen vuotta sitten, kun vaimo"aloitti aivopesun".

– Ensin ajatus jollain tavalla harmitti, enkä ollut myymiseen kauhean halukaskaan. Nyt kun asia on tullut akuutimmaksi, niin ehkä kuitenkin päällimmäisenä tunteena on sellainen helpotus, että tämä alkaa olla loppusuoralla, Saku kuvailee.

– Täällä on edelleen kiva olla töissä. Mutta jos se kaikki muu, mitä joutuu pyörittämään, alkaa tuntua liian raskaalta, niin siinä kohtaa on aika luovuttaa. Ennen kuin tulee se ihan totaalinen seinä vastaan, ettei jaksa enää, Jaana huomauttaa.

Ikävä tulee aikanaan etenkin asiakkaita sekä yrittäjäpiirien kautta tulleita ystäviä ja tuttavia.

Eläkkeelle Kiikolat eivät aio vielä jäädä, vaikka nyt mieluisiin harrastuksiin, kuten vaeltamiseen vapautuukin enemmän aikaa.

Juttua päivitetty 12.10. kello 19.03. Korjattu Vähä-Ettalan sitaatista ongelma-sana ratkaisuksi.

Juttua päivitetty 13.10. kello 13.57. Lisätty tieto, mihin tv-ohjelmaan otsikossa viitataan. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut