Raumalainen pizzeriayrittäjä oli jo liiketoimintakiellossa, ja nyt tuli uusi tuomio talousrikoksista – väitti kaverin nostaneen kassasta tuhansia euroja

Oikeus ei pitänyt miehen kertomusta uskottavana, vaan tuomitsi hänet talousrikoksista.

Raumalla kebab-pizzeriaa pyörittänyt, vuonna 1972 syntynyt mies on tuomittu talousrikoksista ehdolliseen vankeusrangaistukseen Satakunnan käräjäoikeudessa. Kerroimme miehelle luetuista syytteistä jo aiemmin:Syyte: Raumalainen pizzeriayrittäjä hävitti yhtiön omaisuutta ja maksatti yksityiskuluja yhtiön rahoilla ennen konkurssia ja jätti liiketapahtumia kirjaamatta – hyötyi yli 60 000 euron edestä

Syytteen mukaan mies oli käyttänyt yhtiön varoja yksityisiin kuluihinsa ja tyhjentänyt yhtiön käteiskassan omaan käyttöönsä ennen yhtiön konkurssia, joka koitti huhtikuussa 2022. Lisäksi hän oli laiminlyönyt yhtiön liiketapahtumien kirjaamisen kirjanpitoon.

Mies on myös saanut viime vuoden syyskuussa tuomion, jolla hänet on lainvoimaisesti tuomittu törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä vetopetoksesta. Rikokset ovat tapahtuneet saman yrityksen liiketoiminnassa.

Varaosia ja Veikkaus-pelejä

Oikeudessa mies selitti kassatilin saldon tyhjenemistä sillä, että hän otti "jotain pieniä summia omaan käyttöönsä luullen, että osakeyhtiössä tällainen menettely oli sallittua".

Rahoja yhtiön tililtä oli käytetty muun muassa auton varaosiin, Veikkauksen peleihin ja miehen lasten menoihin.

Kirjanpitäjä oli kertonut miehelle yhtiömuotojen eroista, vaikka mies muuta väitti.

Mies kertoi myös hänen kaverinsa nostaneen yrityksen pankkikortilla rahaa ja ottaneen kassasta 3000–4000 euroa, ja että lisäksi yrityksen kotiinkuljetuslaukku oli varastettu monta kertaa. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt kertomusta uskottavana.

Oikeus katsoi tekojen olevan tahallisia ja myös kokonaisuutena arvostellen törkeitä.

Kymmenen kuukautta ehdollista

Mies oli jo tuomittu vuoden 2022 syyskuussa annetulla tuomiolla liiketoimintakieltoon kolmeksi vuodeksi.

Syyttäjä vaati liiketoimintakiellon pidentämistä, mutta oikeus ei pitänyt sitä tässä tilanteessa tarpeellisena.

Mies tuomittiin maksamaan korvauksia lukuisille asianomistajille, joista merkittävin oli Verohallinto. Sille maksettavaa miehelle kertyi yli 40 000 euroa.

Rangaistukseksi miehelle määrättiin kymmenen kuukauden mittainen ehdollinen vankeusrangaistus, jonka koeaika päättyy lokakuussa 2025.

Käräjäoikeudesta saadun tiedon mukaan mies on jo ilmaissut tyytymättömyyttään koko tuomioon, mikä tarkoittaa, että asiaa voitaneen käsitellä uudelleen vielä hovioikeudessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut