Vuosia jatkunut laiminlyönti johti 13 koiran kuolemaan – Rauman huskyjuttu siirtyy syyttäjälle, poliisi selvittelee vielä viranomaistenkin toimintaa

Asiaa on tutkittu törkeänä eläinsuojelurikoksena.

| Päivitetty

Niin sanotun Rauman koiratapauksen eli huskyjutun esitutkinta on valmis, ja asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Asiasta kertoo Lounais-Suomen poliisilaitos.

Tapaus tuli julkisuuteen elokuussa 2022, jolloin poliisi käynnisti esitutkinnan. Raumalaisen naisen kiinteistöstä löytyi useita ja kuolleita huonokuntoisia koiria.

Poliisi epäilee naisen jättäneen pitämänsä koirat vaille asianmukaista hoitoa vuosien 2018–2022. Laiminlyödyistä koirista monet olivat huskyja, mutta joukossa oli myös muun muassa tsekkoslovakianpaimenkoiria.

Poliisi epäilee koirien olleen pitkiä aikoja vailla hoitoa ja ravintoa. Puutteellinen hoito on poliisin mukaan johtanut jopa 13 koiran ennenaikaiseen kuolemaan ja lukuisten koirien nälkiintymiseen.

– Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että rikos on tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla, ja sen kohteena on ollut huomattavan suuri määrä eläimiä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Hiltula poliisin tiedotteessa.

Vinkit eivät johtaneet löytymisiin

Poliisi pyysi asian selvittämiseksi myös yleisöltä vinkkejä mahdollisista kateissa olevista koirista.

Tietoja tuli, mutta ne eivät johtaneet yhdenkään koiran löytymiseen, Hiltula kertoo.

Kaikkia kolmeatoista kuollutta koiraa ei esitutkinnassa pystytty tunnistamaan. Poliisin selvitystyön perusteella kateisiin jäi lopulta vain yksi koira.

Viranomaisvastuutkin selvityksessä

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että naiseen kohdistuneen törkeän eläinsuojelurikosepäilyn lisäksi asiassa on tullut selvitettäväksi asiaan liittyviä viranomaisvastuita ja niihin liittyviä mahdollisia laiminlyöntejä.

Näitä poliisi ei kuitenkaan voi asian keskeneräisyyden vuoksi avata tarkemmin.

Länsi-Suomikin on uutisoinut asiaan liittyvistä hallintokanteluista, jotka ratkottiin Lounais-Suomen aluehallintovirastossa viime vuoden lopulla.

Aiempaakin rikoshistoriaa

Aluehallintovirasto kiinnitti ratkaisussaan huomiota siihen, että eläinsuojeluviranomainen oli "luottanut muuhun kuin omaan havainnointiinsa koirien kunnossa".

Kiinteistöön oli yritetty tehdä viime vuonna useita tarkastuksia, jotka peruuntuivat koirien omistajasta johtuen.

Lopulta paikasta tehtiin avin sanojen mukaan huolestuttava eläinsuojeluilmoitus, jonka myötä valvontaeläinlääkäri teki poliisille virka-apupyynnön tarkastuksen suorittamiseksi.

Länsi-Suomi selvitti myös naisen aiempaa rikostaustaa ja kertoi hänen saaneen tuomion koirien laiminlyömisestä jo vuonna 2013.

Länsi-Suomi jatkaa tapauksen seuraamista. Seuraavaksi oikeusprosessissa on edessä syyteharkinta ja sen jälkeen mahdollinen syytteiden nosto. Tapauksen oikeuskäsittely mennee vähintäänkin ensi vuoteen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut