Raumalla poliisin tulisi olla paikalla 18 minuutissa, esittää työryhmä – Lounais-Suomen poliisilaitoksella isojakin kuntakohtaisia eroja

"Tällaisessa odotusten ristitulessa koetamme parhaamme. Välillä onnistutaan paremmin ja välillä huonommin", kommentoi valvonta- ja hälytyssektorin johtaja.

| Päivitetty

Poliisihallitus julkaisi tänään esityksen, jossa linjattiin eri pituisia enimmäistoimintavalmiusaikoja eri alueille. Kysyimme Lounais-Suomen poliisilaitoksen valvonta- ja hälytyssektorin johtaja Stephan Sundqvistiltä kommentteja esitykseen. Hän arvioi sen sisältävän "hyvää ja realististakin pohdintaa".

– Siinähän ei varsinaisesti huudeta lisää resurssia, vaan todetaan, että olemassaolevalla resurssilla voidaan pystytä tähän ja isommalla resurssilla pystyttäisiin vielä paremminkin, Sundqvist kuvailee.

Lounais-Suomi on Suomen toiseksi suurin poliisilaitos, ja sen sisälle mahtuu suuria kuntakohtaisia eroja.

– Meillä on sellaisia kuntia kuin Kemiönsaari, Kustavi ja vaikka Merikarvia, missä ajat ovat pitkiä. Turussa ja Porissa ne ovat hyvin lyhyet.

Pienemmissä kunnissa pientä yliresurssia

Länsi-Suomi ei toistaiseksi saanut haltuunsa kuntakohtaisia lukemia, joista olisi nähnyt esimerkiksi Rauman tai lähikuntien toteutuneita toimintavalmiusaikoja.

Sundqvistin kuvauksen perusteella sopii kuitenkin olettaa, että Rauma on keskikastia, koska se asettuu kooltaan isompien kaupunkien ja pienten kuntien väliin.

Rauma lukeutuu esityksen jaottelussa kaupunkimaisiin kuntiin, joissa enimmäistoimintavalmiusajaksi esitetään 18 minuuttia.

Pienemmillä paikkakunnilla pidetään Sundqvistin mukaan "pientä yliresurssia" suhteessa siihen, miten paljon vähemmän hälytystehtäviä niissä on verrattuna isompiin kaupunkeihin.

– Resursseja voisi vielä enemmän keskittää kaupunkeihin, mutta emme tee niin, koska emme halua että hälytystehtävät viivästyvät tolkuttomasti pienemmissä kunnissa.

– Yhtälö on ylipäätään vaikea. Mutta tällaisessa odotusten ristitulessa koetamme parhaamme. Välillä onnistutaan paremmin ja välillä huonommin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut