Raumalla tapahtuneesta puukotuksesta syytetylle nuorelle miehelle teko ei ollut ensimmäinen laatuaan – oli ehdonalaisessa vapaudessa, taustalla vakava väkivallanteko

Nuori mies on puukottanut toista ihmistä aiemminkin. Teoissa on monia samankaltaisia piirteitä. Syytteet luettiin tapauksen yhteydessä myös nuorelle naiselle.

| Päivitetty

Raumalla helmikuussa yksityisasunnossa toista miestä puukottanut mies oli syyllistynyt hyvin samantyyppiseen vakavaan väkivaltarikokseen vain puolitoista vuotta aiemmin.

Asia selviää Rauman puukotukseen liittyvästä syyttäjän haastehakemuksesta, joka on toimitettu Satakunnan käräjäoikeuteen toukokuussa. Länsi-Suomi tilasi aiemmasta rikoksesta annetun lainvoimaisen tuomion Pirkanmaan käräjäoikeudesta.

Rauman tapauksen syytteet luettiin ja asiaa käsiteltiin käräjäoikeuden istunnossa perjantaina. Oikeus antaa tuomionsa Raumalla tapahtuneesta puukotuksesta myöhemmin.

Rauman helmikuisen tapon yrityksen esitutkinta valmistunut – uhria muun muassa lyötiin teräaseella kotonaan

Syyttäjä vaatii vuonna 2003 syntyneelle miehelle vähintään neljän ja puolen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta tapon yrityksestä. Sen lisäksi täytäntöön tulisi panna jäännösrangaistus, koska mies on ehdonalaisen vapautensa koeajalla syyllistynyt uudelleen vakavaan väkivaltarikokseen.

Syyttäjä: Jätti veitsen kylkeen

Syyttäjän teonkuvauksen mukaan tapon yrityksestä syytetty mies löi ja potki uhria pään alueelle tämän kerrostaloasunnon eteisessä Raumalla helmikuussa.

Uhrin kaaduttua maahan mies kuristi ja löi tätä ja haki sen jälkeen suurikokoisen ja terävän lihaveitsen, jossa oli noin 20 senttimetrin pituinen ja leveimmillään neljän sentin levyinen terä.

Hän löi syyttäjän mukaan uhria veitsellä ainakin kaksi kertaa keskivartaloon vasemmalle puolelle.

Viimeisen lyönnin jälkeen hän jätti syyttäjän mukaan veitsen pystyyn uhrinsa kylkeen niin, että näkyvissä oli vain kahva.

Antoi lopulta itse itsensä ilmi

Jutussa syytetään myös ulvilalaista nuorta naista pelastustoimen laiminlyönnistä ja rikoksentekijän suojelemisesta.

Nainen on syyttäjän mukaan ollut rappukäytävässä tekohetkellä ja hänen on täytynyt kuulla, että mies pahoinpitelee jollakin tavalla toista.

Kun mies ja nainen poistuivat asunnolta kohti Poria, mies kertoi naiselle lyöneensä, kuristaneensa ja puukottaneensa uhria.

Nainen ei tästä huolimatta missään vaiheessa soittanut uhrille apua.

Nainen ja mies poistuivat naisen autolla Raumalta Poriin ja sieltä edelleen Ulvilaan, jossa he nukkuivat autossa.

Seuraavaksi he matkustivat Porista Virroille ja yöpyivät naisen varaamassa Airbnb-huoneessa.

Virroilta mies soitti hätäkeskukseen ja ilmoitti haluavansa antaa itsensä ilmi, minkä jälkeen poliisi otti sekä hänet että naisen kiinni.

Tampereen teossa samoja piirteitä

Tampereella elokuussa 2021 tapahtuneeseen tapon yritykseen liittyy monia samankaltaisia piirteitä.

Tuolloinkin tekohetkellä vain 18-vuotias mies puukotti uhriaan, toista miestä, tämän omassa asunnossa. 

Hän kohdisti 12 senttimetrin mittaisella terällä varustetulla puukolla useita iskuja miehen keskivartalon alueelle ja käteen.

Tuolloinkin hän soitti lopulta itse hätäkeskukseen. Poliisi kysyi häneltä, miksi.

Mies vastasi, ettei oikein osaa sanoa ja kertoi hätääntyneensä tapahtumasta. "Olen hyväsydäminen henkilö, enkä ole edes lyönyt koskaan ketään", hän sanoi esitutkinnassa.

Mielentilatutkimuksessa rajatapaus

Tampereen puukotusjutun yhteydessä mies määrättiin myös mielentilatutkimukseen.

Mielentilatutkimuksen mukaan hän oli syyntakeinen, mutta THL:n antaman lausunnon mukaan alentuneesti syyntakeinen tai rajatapaus syyntakeisen ja alentuneesti syyntakeisen välillä.

Käräjäoikeus arvioi hänen olleen tekohetkellä syyntakeinen, mutta otti huomioon mielentilalausunnoissa todetut seikat rangaistuksen mittaamisessa alentavina tekijöinä.

Hänellä todettiin olleen "impulsiivista ja aggressiivista käytöstä lapsuudesta asti", mutta ennen päihteiden käyttöä hän ei ollut vaaraksi muille.

Mies on ollut vangittuna helmikuusta asti ja pysyy vangittuna edelleen. Länsi-Suomi jatkaa tapauksen seuraamista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut