Rauman epäilty paritusjuttu jatkaa hidasta etenemistään systeemissä – esitutkinnan alkamisesta on pian kaksi vuotta, mitä jutulle kuuluu nyt?

Esitutkinta kesti lähes puolitoista vuotta, minkä jälkeen juttu siirtyi syyteharkintaan. Rikosprosessi on yhä kesken.

| Päivitetty

Raumalaismiestä ja toista epäiltyä koskeva paritusepäily jatkaa hidasta etenemistään rikosoikeudellisessa järjestelmässä. Syyttäjälaitoksen Länsi-Suomen syyttäjäalueelta kerrotaan, että viimeisimpänä käänteenä jutun syyttäjä on vaihtunut.

Uusi syyttäjä on Länsi-Suomen syyttäjäalueen apulaispäällikkö, aluesyyttäjä Heli Haapalehto. Hän kertoo saaneensa kyseistä asiaa koskevan esitutkintamateriaalin viime viikolla.

Syyteharkinnan hän kertoo pyrkivänsä tekemään mahdollisimman pikaisesti.

– Varmasti jouluun mennessä on ratkaisu tehty, Haapalehto kertoo Länsi-Suomelle sähköpostitse.

Esitutkinta kesti lähes puolitoista vuotta

Epäillyn paritusrikoksen esitutkinnan alkamisesta on pian kaksi vuotta.

Asia nousi julkisuuteen marraskuussa 2019, kun Satakunnan käräjäoikeus määräsi vuonna 1968 syntyneen raumalaisen ex-jääkiekkoilijan matkustuskieltoon. Länsi-Suomi kertoi asiasta ensimmäisen kerran 22. marraskuuta 2019.

Esitutkinta valmistui keväällä 2021. Syyteharkintaan esitutkintamateriaali siirtyi huhtikuun alussa, yli viisi kuukautta sitten.

Länsi-Suomi haastatteli rikosprosessien kestosta Suomessa Asianajajaliiton rikosprosessioikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtajaa, asianajaja Jussi Sarvikiveä. Hänen mukaansa jutut pitäisi saada käsiteltyä ennemmin kuukausissa kuin vuosissa.

Lue: Paritusepäily on prosessissa pian kolmatta vuotta – asiantuntija kertoo, että rikosprosessien liian pitkä kesto on Suomessa ongelma: "Jutut pitäisi saada käsiteltyä kuukausissa"

Jutun tutki vakavan rikollisuuden tutkintaryhmä

Poliisitutkinta itsessään kesti sekin poikkeuksellisen pitkään. Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom kertoi maaliskuussa Länsi-Suomelle, että tutkinnan venymiseen oli kaksi syytä.

Ensimmäinen oli se, että paritus on sen verran poikkeuksellinen rikosnimike, että epäilyn tutkinta edellytti erityistä huolellisuutta.

Toinen syy oli, että juttua tuki Lounais-Suomen poliisilaitoksen JR-ryhmä.

Porin poliisiasemalle sijoittuva JR-ryhmä tutkii vakavaa ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Sillä oli samaan aikaan tutkittavanaan useita kiireellisiä juttuja.

Epäillään jatkuneen yli neljä vuotta

Rikosepäilystä ja sen tutkinnasta on saatu julkisuuteen asti tietoja varsin vähän.

Tiedossa on, että epäiltyjä on kaksi. Toinen heistä on raumalainen entinen liigatason jääkiekkoilija. Toisen epäillyn henkilöllisyydestä ei ole tietoa.

Syyttäjän julkisista diaaritiedoista selviää, että epäilty tekoajankohta on 26.5.2014–27.10.2018. Epäilty paritus on siis jatkunut yli neljän vuoden ajan.

Alun perin alkamisajankohdaksi poliisin esitutkinnassa oli merkitty vuoden 2017 alku, mutta tutkinnanjohtaja Sjöblom sanoi Länsi-Suomelle jo tammikuussa 2020, että kyse saattoi olla vielä pidemmästä ajanjaksosta. Nyt syyttäjän diaaritieto vahvistaa tämän.

Diaaritiedoista selviää lisäksi, että syyteharkinnassa ei ole muita nimikkeitä kuin paritus. Elokuussa 2020 Sjöblom kertoi Länsi-Suomelle, että asiassa on syytä epäillä myös jotakin muuta rikosta.

Länsi-Suomi jatkaa jutun seuraamista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut