Rauman tyhjällä huoltoasemalla mielenkiintoinen kytkös veroparatiiseihin – näin omistaja kommentoi suunnitelmia

Keskeisellä paikalla Rauman keskustassa sijaitsevalla huoltoasematontilla on ollut vuoden verran hiljaista. Länsi-Suomi selvitti, mitä tyhjien ikkunoiden taustalta löytyy.

| Päivitetty

Karjalankadun huoltoasemakiinteistön omistavan tahon edustaja sanoo, että huoltoasematoiminnan jatkamisesta ei ole käyty keskusteluja, ainakaan vielä. Kuva: Juha Sinisalo

Keskeisellä paikalla Rauman keskustassa sijaitsevalla huoltoasematontilla on ollut vuoden verran hiljaista. Tuskinpa mustia ikkunoita vilkaiseva ohikulkija osaisi arvata, että kiinteistöllä on yhteyksiä aina Euroopan rajoille Gibraltarille ja Israeliin asti.

Kyseisellä paikalla Karjalankadulla toimi vuosia Nesteen huoltoasema, joka sulki Raumalla ovensa syksyllä 2022.

Yrittäjä Marko Koistinen kertoi tuolloin Länsi-Suomelle, että syynä oli työvoimapula.

– Ei tästä Suomen maasta löydy työntekijöitä. Se on ihan rehellisesti se syy, miksi joudun paikan sulkemaan, että ei ole työntekijöitä.

Kaksi vuokralaista

Rakennukset ovat olleet huoltoasematoiminnan loputtua tyhjillään, mutta Länsi-Suomen selvityksen mukaan tontilla on kaksikin vuokralaista: Kesko ja Neste.

Asian vahvistavat Keskon aluejohtaja Jari Alanen sekä Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen.

Alanen kertoo, että Keskolla ei ole tällä hetkellä mitään toimintaa kyseisellä tontilla. Edellisen yrittäjän lähdettyä virityksiä liiketoiminnan jatkamisesta ei ole ollut.

Taskinen taas toteaa, että Neste harjoittaa Karjalankatu 7:ssä polttonesteiden jakelua Neste Express -asemalla. Ja aikoo harjoittaa myös lähitulevaisuudessa.

– Neste jatkaa polttonesteiden jakelua ja pyrimme kehittämään muita toimintoja yhteistyössä kiinteistön omistajan kanssa, Taskinen viestitti.

Nesteellä pitkä sopimus

Länsi-Suomen selvityksen mukaan tontin omistaa BC Real Estate Oy.

Länsi-Suomi tavoitti yhtiön toimitusjohtaja Heikki Kallion kommentoimaan omistajan suunnitelmia.

– Tiedän, että tilat ovat Raumalla fyysisesti tyhjänä. Täytyy keskustella, lähdemmekö etsimään muita operaattoreita tai muuta toimintaa sinne, Kallio totesi.

Haetaanko huoltoasematoiminnalle siis jatkajaa vai voisiko kiinteistöjä käyttää kokonaan muuhun toimintaan?

Kallio vastaa, että BC Real Estate Oy:llä on Keskon kanssa vuoden 2025 loppuun ulottuva vuokrasopimus ja Nesteen kanssa vielä pidempi sopimus.

Nesteen sopimus koskee hänen mukaansa polttoaineenjakelua, Keskon sopimus taas kahvilatoimintaa ja muita palveluja.

Tappiollista toimintaa

BC Real Estate Oy omistaa Suomessa muun muassa useampia huoltoasematontteja.

Yrityksen toimialoiksi mainitaan julkisissa rekistereissä kiinteistönvälitys ja rahoitusalan holdingyhtiöiden toiminta. Kovin tuottoisaa bisnes ei ole viime vuosina ainakaan tilinpäätösten perusteella ollut.

Viimeisimmällä tilikaudella 2022 BC Real Estate Oy teki reilun 11 miljoonan euron liikevaihdolla yli 300 000 euroa tappiota.

Vuotta aiemmin tappio oli noin 690 000 euroa, ja esimerkiksi vuonna 2019 yli neljä miljoonaa euroa.

Tuoreimmassa tilinpäätöksessä yhtiön oma pääoma oli 27 miljoonaa euroa miinuksella. Kiinteistökiinnityksiä BC Real Estatella oli reilun 131 miljoonan euron arvosta.

– Yhtiön velat ovat tilikauden päättyessä kokonaisvaroja suuremmat, joka aiheuttaa epävarmuutta. Yhtiön taloudellisen tilanteen kehittyminen edellyttää edelleen kiinteistömarkkinoiden elpymistä ja kiinteistöjen varallisuusarvojen nousua, tilinpäätöksessä todetaan.

Kansainvälinen tausta

BC Real Estate Oy:n kotipaikaksi Suomessa on merkitty Espoo, mutta taustakuviot ylettyvät Länsi-Suomen selvityksen mukaan Luxemburgiin, Israeliin ja Gibraltarille asti.

Toimitusjohtaja Heikki Kallion mukaan BC Real Estate Oy on omistanut huoltoasemakiinteistön Raumalla vuodesta 2006 lähtien. Tuolloin vastaperustetun yhtiön taustalle tuli hänen mukaansa israelilainen päämies.

Kaupparekisterin dokumenttien mukaan BC Real Estate Oy:n omistus ketjuttuu Luxemburgiin rekisteröidyille holdingyhtiöille.

Niiden taustalta taas näyttäisi löytyvän Kallion mainitsema israelilainen päämies, Delek Group. Miljardööri Yitzhak Tshuvan johtama energia-alan yhtiö kertoo verkkosivuillaan kuuluvansa Israelin suurimpien yritysten joukkoon.

Kaupparekisterissä BC Real Estate Oy:n vastuuhenkilönä taas mainitaan David Cuby, joka on Gibraltarilta toimivan kansainvälisen Finsbury Trust -yhtiön puheenjohtaja.

Heikki Kallio taustoitti yhteyttä kysyttäessä lyhyesti.

– Finsbury Trust löytyy taustalta sitä varten, että David Cuby on BC Real Estate Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja hän toimii tällaisessa yhtiössä. Se on tällainen meidän omistajan oma toimintamalli.

Ei poikkeuksellista

Gibraltar on Espanjan rannikolla sijaitseva Britannian merentakainen alue, joka on tunnettu paitsi Euroopan ja Afrikan välisenä pullonkaulana myös useista verotukseen liittyvistä eduistaan. Läntisen Euroopan sydämessä sijaitseva Luxemburgin suurherttuakunta taas on sekin tunnettu veroparatiisina.

Sinänsä ei ole kuitenkaan mitenkään poikkeuksellista, että kiinteistöomistukset ketjuttuvat ulkomaille ja juuri veroparatiiseihin.

Ylen tutkivan journalismin toimitus MOT kertoi vuonna 2020, että Luxemburgista käsin hallitaan kymmenien miljardien eurojen arvosta suomalaista omaisuutta, muun muassa työeläkeyhtiöiden ja Nordean sijoituksia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut