"Siinä vaiheessa mulla napsahti": Kostea ilta Sinisaaressa päättyi hengenvaaralliseen väkivallantekoon, kun asunnon isäntä halusi vain päästä nukkumaan – tapon yrityksestä vuosien vankeusrangaistus

Vuonna 1982 syntynyt raumalaismies sai puukotuksesta pitkän vankeusrangaistuksen. Tapahtumienkulusta ei jäänyt epäselvyyttä.

| Päivitetty

Nelikymppinen raumalaismies kertoi oikeudessa takanaan olleen alkoholin vauhdittama puolentoista vuorokauden valvomisputki keskiviikkoiltana 4. lokakuuta 2023, kun hän iski lapinleu'ulla asunnossaan ollutta miestä pään ja ylävartalon alueelle useita kertoja.

Niin sanottua Sinisaaren puukotusta käsiteltiin Satakunnan käräjäoikeuden Rauman istuntopaikalla maanantaina. Syyte nostettiin tammikuun alussa.

Mies puukotti toista Raumalla illanvieton päätteeksi – sai syytteen tapon yrityksestä

Puukotuksen uhriksi joutui raumalaismies, jota vastaaja eli epäilty puukottaja ei käytännössä tuntenut entuudestaan.

Miehillä oli yhteinen tuttava, joka majoittui vastaajan luona hänen Sinisaaressa sijaitsevassa asunnossaan. Tuttava oli kutsunut uhrin ja tämän naisystävän asunnolle iltaa viettämään.

Pariskunnalla oli mukanaan litra viinaa, jota tarjottiin vastaajalle eli asunnon isännällekin. Muuten hän kertoi nauttineensa pääasiassa olutta.

Muistikuvat katkeavat puukotushetkeen

Pariskunta oli vielä yhteydessä erääseen mieheen, joka vapautui saman illan aikana putkasta. Hänetkin kutsuttiin asunnolle, mutta ilmeisesti aikeissa oli, että vieraisilla ollut kolmikko lähtisi viettämään iltaa toisaalle.

Vastaajan luona majoittunut tuttava ja pariskunnan nainen eli uhrin naisystävä lähtivät häntä vastaan.

Uhri jäi vielä asuntoon ja oli istualtaan asunnon eteisessä, kun hänelle ja vastaajalle tuli jonkinlainen sanaharkka siitä, olisivatko vieraat lähdössä asuntoon.

– [Vastaaja] sanoi minulle, että voisitko poistua. Sanoin että lähden heti, kun [naisystävä] ja [putkasta vapautunut mies] tulevat minut tästä hakemaan. Sitten muistan, että [vastaaja] tuli minua kohti olohuoneesta ja löi minua puukolla rintaan, uhri muisteli oikeudessa.

Siihen muistikuvat katkeavat, ja seuraava muistikuva onkin sairaalasta Turussa. Mies kuljetettiin Tyksiin, jossa hän sai leikkaushoitoa.

Vammat olivat hengenvaaralliset. Jutussa todisteluna käytettyjen kolmen lääkärinlausunnon mukaan hoitamattomina sydämeen ja keuhkoihin kohdistuneet vammat olisivat aiheuttaneet miehen kuoleman.

"Surkeiden sattumusten sarja"

Vastaajalla ei ole aiempaa historiaa rikoksista tai väkivallan käytöstä. Hän kertoi oikeudessa pyrkineensä aina hoitamaan asiat puhumalla.

Tekohetkellä taustalla oli miehen itsensä mukaan monenlaista kuormitustekijää.

– Putkiremontti oli ollut käynnissä pitkään. Kaveri oli ollut meillä jo kaksi kuukautta, vaikka olin luullut, että hän saisi asunnon heti. Lisäksi olin valvonut pitkään, humalassa ja väsynyt. Tämä oli tällainen surkeiden sattumusten sarja, vastaaja itse luonnehti oikeudessa.

Hän kertoi olleensa siinä käsityksessä, että asuntoon tulisi vain lisää väkeä jatkamaan juopottelua. Hän itse halusi vain päästä nukkumaan ilman, että asunnossa on ulkopuolisia.

Kaikki osapuolet vaikuttivat olevan yhtä mieltä siitä, että kyseessä on jonkinlainen "blackout", äkillinen ja yllättävä hermojen menetys joka purkautui väkivaltaiseen puukotukseen. Vastaaja itsekin puhui napsahtamisesta.

– Sanoin uhrille, että "kun kerran tyttöystäväsikin lähti, niin mikset lähde sinäkin". Taisi tulla jotakin haistattelua vielä vastaukseksi. Siinä vaiheessa mulla napsahti. Otin puukon, menin sinne aulaan (eteiseen) ja löin muutaman kerran, mies itse kertoi.

Hän vakuutti olevansa myös vilpittömästi pahoillaan teostaan ja katuvansa sitä.

– Minä olen hyvin pahoillani tuosta, mitä olen tehnyt. Haluaisin pyytää sitä anteeksi, jos mitenkään mahdollista. Tämä on hirveä asia. On se Luojan kiitos ettei siinä huonommin käynyt. Se olisi ollut varmasti mahdollista.

Tuomio tuli vielä samana päivänä

Itse tapahtumien kulusta ei osapuolilla oikeudessa ollut juuri minkäänlaista erimielisyyttä. Rikosnimikkeestä vastaaja itse oli eri mieltä: hän kiisti syyllistyneensä tapon yritykseen, mutta myönsi törkeän pahoinpitelyn.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään viiden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Uhri yhtyi syyttäjän vaatimukseen ja vaatii lisäksi yhteensä noin 11 000 euron edestä korvauksia tapahtuneesta.

Asia käsiteltiin oikeudessa ripeästi, ja tuomio annettiin vielä maanantaina iltapäivällä.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi Jotaarkka Kullervo Mikkosen (s. 1982) tapon yrityksestä neljäksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Vahingonkorvaukset uhrille tuomittiin vaatimusten mukaan, ja maksettavaa kertyi yhteensä 11 200 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Uutista päivitetty 16.30: Lisätty tieto tuomiosta jutun loppuun.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut