Vermuntilan aurinkoahvenille koittaa loppu: kaloilla edessä kylmä kohtalo

Louhosaltaan tyhjennys alkaa perjantaina. Ely-keskus on ohjeistanut urakoitsijaa siitä, miten vieraslajin leviäminen estetään riittävällä varmuudella.

| Päivitetty

"Aurinkoahvenaltaan" tyhjentäminen Vermuntilan Pitkäjärvenkalliolla alkaa todennäköisesti perjantaina. Rauman Murskeen omistamalla louhosalueella urakoiva LM-Suomiset on saanut vieraslajiin liittyvän ohjeistuksen Varsinais-Suomen ely-keskukselta.

– Nyt kerätään kalusto paikalle ja pumppaus alkaa varmaan huomenna, kertoo maanrakennusyrityksen toimitusjohtaja Markku Suominen.

Pumppaus liittyy alueella alkavaan louhintaan, jota ei ole mahdollista tehdä ennen kuin kuoppamainen louhosalue tyhjennetään. Poikkeuksellisen tilanteesta tekee se, että altaassa on elänyt ainakin muutaman vuoden ajan pieni aurinkoahvenpopulaatio.

Kyseessä on haitallinen ja erittäin tehokkaasti lisääntyvä vieraskalalaji. Sitä on levitetty viime vuosina lainvastaisesti ja tahallaan eri puolille Lounais-Suomea. Kohteena ovat olleet enemmän tai vähemmän erilliset lammet, ja levittäjä lienee valinnut Pitkäjärvenkallion kohteeksi juuri sen syrjäisyyden vuoksi.

Kerroimme lajilöydöstä Raumalla heinäkuussa.

"Niitä on siellä lampi täynnä" – Aurinkoahventa on levitetty luontoon jo Raumallakin

Louhosaltaan tyhjentämisessä on oltava tarkkana, sillä poistoveden pumppaaminen väärään paikkaan tai väärällä tavalla voi johtaa aurinkoahventen leviämiseen. Kun populaatio on Pitkäjärvenkalliolla eristyksissä muista vesistöistä, ovat alkuperäisluontoon kohdistuneet haitatkin rajoittuneet paikan päälle.

Tilanne muuttuisi, jos kaloja pääsisi pumppauksen yhteydessä esimerkiksi luonnonvesiin laskeviin ojiin. Tästä syystä ely-keskus on antanut pumppausta koskevat ohjeet urakoitsijalle, ja asian käytännön valvontaan osallistuu tarvittaessa myös Rauman kaupungin ympäristönsuojelu. 

Ohjeiden mukaan vesi on muun muassa siivilöitävä ennen sen laskemista alueen ulkopuolelle. Erityishuomiota ely kiinnittää lähistöllä virtaavaan Kaljasjokeen.

– On mahdollista, että akvaariokalojen kanssa on altaaseen päässyt myös haitallisia vieraslajikasveja, jotka voivat lisääntyä pienistäkin kasvuston palasista ja siksi tiheä suodatin on välttämätön, ely huomauttaa. 

Aurinkoahvenet jäävät todennäköisesti altaan pohjalle jäävään pieneen lammikkoon, missä ne saattavat pakkasolosuhteissa kuolla jo kylmyyteen. Muussa tapauksessa kalat on ohjeistuksen mukaan lopetettava asianmukaisesti.

Ely-keskuksen ylitarkastaja Marja Vienon mukaan Pitkäjärvenkallion aurinkoahvenpopulaatio ei ole suuri. Hän arvioi, että se johtuu lammen niukasta eliöstöstä, joka rajoittaa kalojen ravinnonsaantia.

– Mutta useampaa ikäluokkaa olevia kaloja siellä on, joten ne ovat olleet paikalla usempia vuosia.

Vaikka varsinainen kallionlouhinta voi alkaa vasta altaan tyhjennyksen jälkeen, on töihin Suomisen mukaan valmistauduttu jo tällä viikolla muun muassa poraamalla kallioon reikiä räjähteitä varten. Louheesta tehdään mursketta maanrakennukseen.

– Murskauskalusto ei ole vielä tulossa, vaan siihen menee vielä jokunen viikko, Suominen sanoo.

Altaan tyhjennys kestää vähintään useita päiviä, mahdollisesti pidempäänkin. Lisäksi altaaseen kerääntyvää vettä on pumpattava pois myös louhinnan aikana.

Kyseessä on siinä määrin suuri operaatio, että Suomisen mukaan louhintaa ja murskausta tehdään saman tien melko runsaasti ja pitkään. Maa-ainesluvan mukaan määrän on mahdollista olla noin 50 000 kuutiometriä.

Elyn ohjeistus edellyttää aurinkoahvenien hävittämistä. Suomisen mukaan suunnitelmia esimerkiksi kalojen koeluontoisesta syömisestä ei yhtiöllä ainakaan toistaiseksi ole. 

Muokattu klo 12.30: Lisätty tarkempia tietoja tyhjennystä koskevasta ohjeistuksesta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut