Viikon varrelta: Ol niingon gotonas – Rauman slogan maan tunnetuin

Ilmaiselle kaiken kansan mestaruusjuhlalle olisi sosiaalista kysyntää Raumalla. Lukko oli jo buukannut artistitkin Parpansaliin.

| Päivitetty

Yle julkaisi viime viikolla mielenkiintoisen jutun Suomen kuntasloganeista. Niitähän on monenlaisia. Kummallisista korneihin, latteista laittamattomiin.

Kuntasloganit-tutkimushankkeen kyselyn mukaan Suomen tunnetuin kuntaslogan on "Ol niingon gotonas". 

No, jos tarkkoja ollaan, niin Rovaniemen "arktinen pääkaupunki" oli tasoissa Rauman kanssa. Senkin yhdisti oikeaan kuntaan 97 prosenttia vastaajista.

Vähiten oikeita vastauksia sai Kruunupyyn "Aidot ihmiset", jonka tunnisti vain 14 prosenttia vastaajista. Raahen sloganin "Luonnostaan ylpeä" taas tunsi vain 16 prosenttia vastaajista.

Ol niingon gotonas -kyltit ovat tervehtineet kaupunkiin tulijoita "aina". Länskärin arkistosta piti kaivaa tieto milloin ne pystytettiin. Vuonna 1957.

Viitisentoista vuotta sitten kylttien tulevaisuus oli vaakalaudalla. Tiepiiri lähetti Raumalle kirjeen, jossa vaati luvattomia mainoksia poistettavaksi. Rauma haki ja sai poikkeusluvan.

Edellä mainitulla hankesivulla sanotaan, että "parhaimmillaan slogan on kytköksissä kunnan markkinointistrategiaan ja sitä kautta koko strategiaan. Tällainen slogan kiteyttää kunnan mission, vahvistaa kuntaan liittyviä myönteisiä mielikuvia ja edistää kunnan muistettavuutta".

Tiedä häntä, päteekö tuo Raumaan - mutta ainakin sloganimme tunnetaan.

Lukko ei järjestänytkään kaiken kansan mestaruusjuhlia. Järjestelyt olivat pitkällä ja esiintyjät buukattu. Tarkoitus oli kertoa iloinen uutinen ilmaisesta tapahtumasta Pitsiturnauksessa.

Tällaiselle tapahtumalle oli sosiaalista tilaisuutta, koska keväällä Lukko ei voinut koronan takia järjestää mestaruusjuhlaa, jota Rauman seutu oli vuosikymmenet janonnut. 

Viime viikolla Länsi-Suomi uutisoi, että koronatilanteen muutos huonompaan suuntaan pakotti Lukon luopumaan hienosta ajatuksesta.

Kiekkojuhlaa olisi vietettu tämän kuun viimeisenä perjantaina, torstain ja lauantain CHL-otteluiden välissä. Parpansalissa lavalle olisivat tietääkseni nousseet Happoradio, Maija Vilkkumaa, Hesa-Äijä ja Vitosketju.

Harmi homma, mutta ymmärrettävä. Mestaruusviirin nostamista odotellessa voimme fiilistellä vaikka tällä:

Lehtikatsauksessa katse kääntyy Uuteenkaupunkiin ja sen Sanomiin. Kollega Teija Uitto kertoi pääkirjoituksessa miksi lehti julkaisee vastakin mielipiteitä, joista kaikki eivät pidä.

"Sosiaalisessa mediassa lukija voi purjehtia omassa kuplassaan ja seurata vain samanhenkisten ihmisten kommentointia. Perinteisen median tehtävänä on antaa tilaa kaikenlaisille mielipiteille ja näin saada meidät ulos omista kuplistamme", Uitto kirjoitti.

Uudessakaupungissa järjestettiin viime viikolla rauhansopimuksen 300-vuotisjuhlan kunniaksi monen päivän seminaari. Esitelmiä ja keskusteluja eri aiheista on katsottavissa Uudenkaupungin Youtube-sivulta.

Lukijan toiveuusinnaksi voi kutsua tätä pätkää. Suomalaiset tuntevat huonosti väistämissäännöt, selvisi Liikenneturvan kyselyssä keväällä. Vain kaksi viidestä tiesi, että pyöräilijän pitäisi väistää autoa pyörätieltä ajoradalle tullessaan - paitsi, jos liikennemerkillä toisin osoitetaan.

Tässä mallia:

Liikenneturva muistuttaa, että sääntötuntemuksen lisäksi tien päällä auttaa ennakoiva ajotapa, liikkui millä kulkupelillä tahansa. Ennen risteyksiä kannattaa alentaa nopeutta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut