Viikon varrelta: Apua, ne purkaa meidän koulun

Vasta myöhemmin, kolmannella luokalla isossa ”oikeassa” koulussa ymmärsin, että omissa pulpeteissa syöminen oli jotenkin erikoista. Tai että koulussa kuuluu olla jumppasali.

| Päivitetty

Koulut alkavat Raumalla tänään. Se saa monet muistelemaan oman koulutiensä alkuvaiheita. Länsi-Suomen valokuvasuunnistuksen reitti kulki läheltä ensimmäistä opinahjoani, Lensun koulua. Sitä puretaan parhaillaan.

Tunnustan, että otsikko on tarkoituksellisen raflaava. En naputtele näitä rivejä tippa linssissä. Aikansa kutakin. Kun tarvetta ei enää ole, niin puretaan pois.

Veikkaan, ettei 50 vuotta sitten ajateltu viipalekoulun – nykyään sanottaisiin parakkikoulun - seisovan näinkään pitkään.

Koulun purkaminen maksaa 95 000 euroa. Koulu katoaa halvemmalla kuin viereinen Lensun päiväkoti (125 000 euroa).

Lensun koulu avattiin 1971. Vuosiluku oli helposti tarkastettavissa, koska olimme koulun ensimmäiset oppilaat.

Vanhemmiltani olen kuullut, että Länsi-Suomessa oli juttuakin. Lehtitalon arkistosta löysinkin kuvan, jossa lapsia vanhempineen odottaa sisään pääsemistä.

Kotoa löysin ekaluokan todistuksen, josta selviää opettajamme nimi. Oppiaineita näkyy olleen yllättävän paljon: uskonto, ympäristöoppi, lukeminen, kirjoitus, laskento ja mittausoppi, piirustus, käsityö, voimistelu ja urheilu sekä laulu.

Kaikissa noissa jaettiin arvosanat. Minulla oli seiskoja, kaseja, ysejäkin ja kympit käytöksestä sekä huolellisuudesta ja tarkkaavaisuudesta.

Haluaisin kertoa hauskoja tarinoita ekaluokalta. Mitään mainittavaa ei mieleen nouse. Me nyt vain kävimme koulua.

Vasta myöhemmin, kolmannella luokalla isossa ”oikeassa” koulussa ymmärsin, että omissa pulpeteissa syöminen oli jotenkin erikoista. Tai että koulussa kuuluu olla jumppasali.

Ajat ovat toiset, mutta lapset lienevät samalla tavalla perusluottavaisia ja mukautuvaisia. Lapset sopeutuvat poikkeusjärjestelyihin, elleivät aikuiset tee niistä liian suurta numeroa.

Kinnon vanhasta kaatopaikasta olen tällä palstalla kirjoittanut. Se kun on Rauman kaupunkimaisen alueen korkein paikka.

https://ls24.fi/artikkelit/viikon-varrelta-mika-on-rauman-korkein-paikka-enta-suurin-firma

Viime viikolla kerroimme mitä suljetulle kaatikselle kuuluu. Ennen pitkää siitä voi tulla suosittu ulkoilu- ja kuntoilupaikka.

https://ls24.fi/uutiset/hangassuon-tulevaisuus-on-yha-auki-asemakaava-puuttuu-ja-kaatopaikkarakenteet-asettavat-rajoituksia

Kotkassa, jonka puistoja tällä palstalla suvella kehuin, samanlaisesta vanhasta kaatopaikasta tehtiin Kumparepuisto. Talvella lasketaan mäkeä, kesällä frisbeegolfataan ja grillataan.

Torijuhlan paikka? Rauman poika Williamin Penelope keikkuu viikosta toiseen komeasti Spotifyn Suomen soitetuimpana. Jos oikein ymmärsin, se on pysynyt ykkösenä pidempään kuin mikään muu biisi.

Penelope on kuunneltu Spotify-palvelussa jo 9,4 miljoonaa kertaa. Siihen päälle Youtubet ja mitä näitä kaikkia onkaan, niin hurja on suksee.

Samkissa Raumalla opiskeleva William on oikeasti Ville Virtanen. Yleinen nimi, mutta silti erikoinen sattumus. Onhan Sandstrorm-jättihitistään tunnettu Euran poika Darude niin ikään Ville Virtanen.

https://ls24.fi/uutiset/rasti-seinaan-suomen-kuunnelluin-kappale-tulee-raumalta

Millaisen Fingerporin Rauman teatteri tuottaa? Sen pitäisi selvitä syyskuun alussa, kun sanaleikittelevä komedia saa ensi-iltansa.

Koronakriisi katkaisi kaupunginteatterinkin kauden kesken, nyt yritetään uutta starttia. Teatterin 174 katsomopaikasta vain 65 on käytössä.

Elämme erikoisia aikoja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut