Viikon varrelta: Pitäisikö Rauman tehdä Hyvinkäät?

Varsinkin nyt, kun johtajan vaihdos tulee näin yllättäen ja kovin nopeasti, on syytä lähestyä suoraan näyttönsä antaneita henkilöitä. Etenkin heitä, joiden tiedetään sitoutuvan Raumaan.

| Päivitetty

Rauma palkitsi Kari Kosken Meripojat-palkinnolla. Eläkkeelle siirtynyt kaupunginjohtaja aikoo jatkaa kuntapolitiikassa. Hän on demarien ehdokkaana kuntavaaleissa Uudessakaupungissa. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Raumalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) ehdotti Länsi-Suomen kolumnissaan, että Rauman pitäisi “tehdä Hyvinkäät”. Etsiä eri puolueiden yhteistuumin parhaita mahdollisia hakijoita uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Hyvinkää teki niin. Kaupunki kutsui Kangasniemen (2015-2017), Laitilan (2017-2020) ja Rauman (2020-2021) johtajana osaamisensa näyttäneen Johanna Luukkosen kotiin. Luukkosen ei tarvinnut hakea virkaa julkisesti ja virallisesti.

Kun Luukkonen valittiin Rauman kaupunginjohtajaksi, kaupunki korosti, ettei kisaan tällä kertaa hyväksytä niin sanottuja mustia hevosia. Siis juuri näitä hiljaisen suostumuksensa antaneita.

Tällainen avoin ja julkinen menettelytapa on tyylikäs, mutta siinä on myös ongelmansa.

Kun yritykset hakevat avainhenkilöitä, harvat nykyisessä tai mahdollisessa uudessa työpaikassa tietävät keitä hakijat ovat tai keitä on haastateltu. Kuntapuolella nimet painetaan lehtiin, mikä varmasti vähentää halua osallistua hakuihin.

Rauman edellinen kaupunginjohtaja Kari Koski ei virallisesti hakenut, mutta hyväksi tiedetty mies päätettiin tänne ottaa.

Se oli hyvä valinta – niin kuin toki oli myös Luukkonen.

Varsinkin nyt, kun johtajan vaihdos tulee näin yllättäen ja kovin nopeasti, on syytä lähestyä suoraan näyttönsä antaneita henkilöitä. Etenkin heitä, joiden tiedetään sitoutuvan Raumaan.

Huomion arvoinen Salosen kolumnissa oli tämäkin pointti: “osaammeko nähdä riittävän lähelle. Rauman kaupungista on lähtenyt kaupunginjohtajaksi sopivia muihin organisaatioihin töihin”.

Sinimusta liike pyrkii rekisteröitymään puolueeksi. Puoluerekisterin mukaan liikkeen kotipaikka on Rauma.

"Sinimustan liikkeen Suomi on itsenäinen, suomenkielinen ja suomenmielinen. Sinimusta liike nostaa politiikanteon keskiöön ja kohteeksi suomalaisen kansakunnan, joka perustuu eurooppalaiseen, rodullisesti valkoiseen ja suomalaiseen kansaan", kerrotaan tiedotteessa.

Kannattajakorttien keruu voitiin nyt aloittaa, kun oikeusministeriö hyväksyi korjatun puoluehakemuksen. 

Nimitysuutisia Eurasta. Raumalainen Matti Esko aloittaa Auramaa-yhtiöiden toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Talo on jo tuttu, sillä Esko on nyt varatoimitusjohtaja. Pekka Auramaa siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi.

Matti Esko on "rekkamies", josta viimein tuli rekkafirman pomo. Pitkään Esko oli johtohommissa satamissa:  Vaasa-Uumajan sataman, Hangon sataman ja Rauma Stevedoringin (nykyisin Euroports) toimitusjohtajana.

Komea, mutta turkasen kallis. Niin kuvasin Karin kampusta viikko sitten tällä palstalla. Rakennusmateriaalien kallistuminen nosti urakkahinnat yli kustannusarvion.

Samat sanat sopivat erääseen Rauman telakan vanhaan ikimuistoiseen projektiin. Finnyards rakensi Stena Linelle kolme suurta huippunopeaa alumiinikatamaraania 1990-luvulla.

“Täysin uudenlaiset laivat olivat raumalaisen osaamisen mestarinäytteitä, meidän talvisotamme. Laivat pelasivat hyvin, mutta kustannustietoisuutemme petti pahasti”, kertoo silloinen telakanjohtaja Aarno Mannonen “Finnyardsin kohtalon laivoista”.

Mannonen lähti Timo Suistion kanssa nöyrinä poikina kysymään tilaajalta voisiko se maksaa aluksista lisähintaa.

“Mitään sopimukseen liittyvää perustetta meillä ei ollut. Stenan uusi tirehtööri myöntyi lisärahaan. Se auttoi, vaikkei tarpeeksi. Laivat kuitenkin saatiin rakennettua valmiiksi”, kertoo Mannonen.

Kun raumalaiskaksikko oli tyytyväisinä lähdössä varustamon pääkonttorista, tuli käytävällä vastaan uuden toimarin isä, firman vanha isäntä.

“Se sanoi, että helkkari mitä poika meni tekemään. Minä en olisi maksanut teille kruunuakaan lisää”, muistelee Mannonen.

Laivoista lisää:https://ls24.fi/uutiset/viimeisen-alumiinikatamaraanin-voisi-viela-ostaa-vaikka-ravintolalaivaksi-rauman-kanaliin

Pysti Raumalle. Jääkiekon Kanada-maljan lisäksi Raumalle tuli viime viikolla myös Emma-palkinto. Williamin Penelope oli vuoden eniten soitettu biisi suoratoistopalveluissa.

Emma-gaalan kirkkain tähti oli peräti seitsemän palkintoa pokannut laulaja-lauluntekijä Behm. Hänestä tuli ensimmäinen vuoden artisti "yleisessä sarjassa". Enää ei valita parasta mies- ja naisartistia erikseen.

UPM myi tehtaansa Walesissa. Sanomalehtipaperia valmistavan Shottonin tehtaan osti turkkilainen kartonki- ja aaltopahviyhtiö Eren Paper.

Shottonin vajaat 200 työntekijää ovat siirtymässä uudelle isännälle. UPM on tyytyväinen, kun taas yksi paperitehdas poistuu markkinoilta. Se on tapa pitää hinnat kannattavalla tasolla.

PS. Mistä mahtaa johtua, kun viime päivinä on silloin tällöin tullut olo, että pitää nostaa kädet pystyyn ja vähän tuulettaa?

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut