Viikon varrelta: Uuden ajan kauppahalleja katsomassa - "Kysyntää on kahvila-, leipomo- ja ravintolapalveluille"

Pori ja Rauma kutsuivat ensi kertaa kimpassa jazz-vastaanotolle. Pitihän sellaiseen kutsuun vastata kyllä.

Terveiset Kolilta.

Nyt on kesälomat pidetty. Viimeisellä lomaviikolla kävimme Itä-Suomessa, minkä kovin monet tuntuivat tietävän, kun Raumalle palasimme.

Sattui näet niin, että aamukävelyllä Kolin kansallispuistossa tuli metsäpolulla vastaan MTV:n uutistoimittaja kameroineen. Pitihän toimittajakollegalle vastata, kun asiallisesti kysyi.

Suomen vanhimmaksi merkityksi luontopoluksi sanottua Sataman polkua on uudistettu. Reitin varrella kerrotaan muun muassa kareliaanitaiteilijoista (Järnefelt, Halonen, Sibelius, Aho), jotka aikoinaan nousivat samaa reittiä Ukko-Kolin laelle.

Kolin luontokeskus Ukossa oli esillä Vuoden luontokuva -kilpailun parhaimmistoa. Raimo Sundelinin valokuvassa näkyy hyvin, miten lähellä satamaa ja telakkaa Suomen suurin merimetsoyhdyskunta Raumalla asuu.

Useampi kuin joka kolmas Suomen merimetsoista pesii Raumalla.

Järviluodoissa pesii liki 7000 merimetsoparia. Siihen poikaset päälle, niin Rauman satamassa puhutaan kymmenistätuhansista linnuista. Melkoinen populaation kasvu, kun tietää merimetson palanneen Suomeen vajaat 30 vuotta sitten.

Joensuu pisti torinsa ihan uusiksi. 6,5 miljoonalla eurolla saatiin muun muassa esiintymislava.

Matkamme jatkui Joensuuhun. Siellä kiinnosti toriremontti, johon kaupunki käytti 6,5 miljoonaa euroa.

Asvaltti vaihtui kivetykseen, tuli vesilähde, graniittipenkkejä ja kiinteä torilava. Terasseja, ruoka- ja kahvikojuja oli runsaasti, torimyyntiäkin jonkin verran.

Lisäksi paikallinen osuuskauppa rakennutti kaksikerroksisen kauppahallin, joka avattiin juuri. Kauppahallissa on ravintola, baari, kahviloita, salaattibaari, hampurilaispaikka, kebabgrilli, pizzeria, smoothiebaari, kotileipomo, käsityömyymälä – ja siinä tarjonta tullakin kerrottua.

Upouusi osuuskaupan kauppahalli jakaa mielipiteet Joensuussa.

”Vanhanmallinen kauppahallitoiminta lihatiskeineen ei ollut aiemmassakaan hallissa liiketaloudellisesti elinvoimaista. Joensuun volyymeillä ei ole realismia haaveilla samanlaisesta tarjonnasta kuin isommissa kaupungeissa. Siksi päädyimme toisenlaiseen konseptiin, koska kyselyjen mukaan kahvila-, leipomo- ja ravintolapalveluille sekä erikoiskaupan palveluille on eniten tilausta”, toimitusjohtaja Juha Kivelä toteaa PKO:n tiedotteessa.

Joensuu on Porin kokoinen kaupunki.

Mikkelin kauppahalli toimii kauppakeskuksen katon alla.

Mentiin Mikkeliin, joka on Rauman kokoluokan kaupunki. Paikallisoppaamme kertoi, että perinteinen torimyynti on hiipunut vähiin, mutta monipuolinen ruoka- ja juomatarjonta tuo ihmisiä torille.

Torin laidalla on kauppakeskus Stella, josta löytyy Sokos, S-market, Alko, vaatekauppoja, ravintoloita – sekä kauppahalli.

Kauppahalliin emme ehtineet kurkistaa, kun paikka oli mennyt kiinni jo viideltä. Kaksi leipomokahvilaa, kalakauppa-eväsherkku ja maalaispuoti siellä palvelee.

Oiva paikka pienelle kauppahallille.

Itä-Suomen teitä ajaessa pyrki kademieli välillä mielen pintaan.

Esimerkiksi Mikkelistä Juvalle vie nelikaistainen valtatie, vaikka liikennettä on vähemmän kuin Rauma-Laitila-välillä kasitiellä. Puhumattakaan Rauma-Eurajoki-osuudesta, jonka liikenne on selvästi vilkkaampaa.

Toki Itä-Suomessakin on valtateitä, joissa körötellään pitkissä letkoissa raskaan liikenteen (ja asuntovaunujen) perässä.

En vieläkään ole vakuuttunut siitä, että Suomi kipeimmin tarvitsee Turun tunnin junaa.

Arja Laulainen, Kalle Leppikorpi, Lauri Inna ja Esko Poikela puhuivat kutsuvieraille Porin kaupungintalolle. Jutustelua jatkettiin Kirjurinluodossa.

Pori ja Rauma kutsuivat ensi kertaa kimpassa jazz-vastaanotolle. Pitihän sellaiseen kutsuun vastata kyllä.

Porin uusi kaupunginjohtaja Lauri Inna ja Rauman yhä tuoreehko kaupunginjohtaja Esko Poikela kehuivat, että nyt tehdään edunvalvontaa yhdessä. Se onkin tarpeen, sillä kummankin kaupungin asukasmäärä on pitkään ollut laskussa.

Kaupunginhallitusten puheenjohtajat Arja Laulainen ja Kalle Leppikorpi vaikuttivat olevan tohkeissaan uudesta avauksesta. Kuten he totesivat: asioita on helpompi viedä eteenpäin, kun päättäjät ja sidosryhmien edustajat tuntevat toisiaan vähän paremmin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut