Karjalankadun putkirikko oli jo kolmas kahden viikon sisään, mutta vuositasolla syytä huoleen ei ole: "Tässä tulee vielä hiki..."

Rauman vesijohtoverkostossa on ollut kolme vuotoa kahden viikon sisällä. Vuoden kokonaislukema ei näytä kuitenkaan kovin huolestuttavalta – päinvastoin.

| Päivitetty

Karjalankatu oli kaivettu auki Citymarketin risteyksen lähettyvillä maanantaina rikkoutuneen runkoputken esiin kaivamiseksi. Lähempi kaivuutyö piti tehdä kaivurin sijaan lapiolla, koska putki sijaitsi varsin ahtaassa paikassa. Varsinaista putkirikon aiheuttajaa ei kaivuutöissä selvinnyt.

Kun Rauman Veden kunnossapitomestari Samuli Loutti vastaa puhelimeen aamukymmeneltä maanantaina, hän kuulostaa suhteellisen pirteältä – ainakin suhteutettuna siihen, että hän on valvonut koko edellisen yön.

– Juu, "samoilla silmillä" tässä ollaan, mutta eipä siinä mitään, Loutti toteaa.

Valvomisen syy liittyi voimakkaasti hänen työhönsä. Raumalla rikkoutui runkovesiputki sunnuntai-iltana puoli yhdeksän aikaan.

Vettä valui runsaasti kadulle Karjalankadulla Citymarketin risteyksen lähettyvillä.

Katso video: vesi pulppusi valtoimenaan keskellä Raumaa – Rauman Vesi päivitti löytöpaikan, kaivanto laajenee ja liikenne on kokonaan kiertotiellä

– Vuoto alkoi oikeastaan ihan silmänräpäyksessä. Vesilaitoksella vedenvalmistuksessa havaittiin, että vettä alkoi menemään verkostossa jonnekin ihan huomattava määrä. Siinä kohtaa valvomonhoitaja soitti vesiverkon päivystäjälle, että odotettavissa on varmaan puhelu jostain päin kaupunkia. Ei mennyt varmaan viittä minuuttia, kun "maastosta" tuli päivystäjälle soitto, että täällä on vettä, Loutti kertaa.

Iso runkovesijohto

Siitä alkoi välittömästi vian paikantaminen ja korjaaminen. Vuoto saatiin loppumaan alkuyöhön mennessä venttiilijärjestelyillä.

Vioittunut putki sijaitsee noin 2–3 metrin syvyydellä maanpinnasta.

Maanantaina aamupäivällä Länsi-Suomen kuvaajan vieraillessa paikalla katu oli apposen auki ja halkaisijaltaan 200-millinen putki saatu esiin.

– Siinä kulkee 300-millinen ja 200-millinen putki rinnakkain, ja aluksi oli epäselvyyttä, kummasta on kyse. Mutta isokokoinen putki se on, ja ihan runkovesijohto, Loutti sanoo.

Aivan tarkkaan Loutti ei kylmiltään osannut kertoa putken ikää.

– Lonkalta sanoisin, että tuo on 1970-luvun putki. Ei ainakaan sitä uudempi, Loutti painottaa.

Putkirikko paikantui Karjalankadulle, Citymarketin risteyksen lähettyville. Putki saatiin lopulta esiin käsikaivuulla.

Käsikaivuulla esiin

Maanantaina arvio oli, että putki saataisiin korjattua ja kuoppa täytettyä vielä saman päivän aikana. Maanantaipäivänä työt vaikuttivat myös liikenteeseen alueella, mutta tiistaina liikenteen pitäisi kulkea jälleen normaalisti.

– Jos ei mitään yllättävää ilmene, Loutti lisää.

Länsi-Suomi soitti Loutille vielä iltapäivällä uudestaan. Putki oli saatu esiin, ja se osoittautui olevan poikki.

– Putki oli niin ahtaassa kolossa, että sitä ei saanut kaivurilla kaivettua esiin, vaan se otettiin lapiokaivuulla näkyviin. Melko pitkältä matkalta täytyy ottaa pätkä vanhaa putkea pois ja laittaa uutta tilalle.

Murto-osa aiemmasta

Tapaus oli jo kolmas Raumalla marraskuun aikana julkisuuteen noussut vesijohtovuoto.

Länsi-Suomikin on kertonut Puolukkatiellä torstaina 16.11. havaitusta vuodosta ja heti sen jälkeen perjantaina 17.11. Hitsaajantielle paikannetusta vuodosta. Jälkimmäistä oli tosin ehditty jäljittää jo pitkään, peräti kolmen viikon ajan.

Tapauksia on ollut lyhyen ajan sisään monta. Onko raumalaisen vesijohtoverkoston tilasta tämän perusteella syytä olla huolissaan?

Lukujen valossa ja isossa kuvassa ei, kuittaa Loutti. Näyttää siltä, että putkirikkojen määrä ei yllä lähellekään viime vuosien keskimääräistä tasoa.

– Viime vuosina vesijohtovuotoja on ollut noin 30 kalenterivuoden aikana. Tänä vuonna tämä Karjalankadun vuoto on kuudestoista laatuaan. Tässä tulee vielä hiki, jos loppuvuoden aikana päädytään samoihin lukuihin, Loutti tokaisee.

Viimeaikaiset tapaukset ovat Loutin mukaan lähinnä sattuneet sellaisiin paikkoihin, että niistä on täytynyt tiedottaa julkisesti esimerkiksi liikennehaittojen vuoksi, ja siksi ne ovat nousseet esiin.

Verkostoa saneerattu suunnitelmallisesti

Kerroimme putkistovuotojen määrän pienenemisestä Raumalla vuoden takaisessa jutussamme:

Rauma on saanut putkistovuotojaan kuriin ja saneeraa nyt enemmän kuin ennen

Vielä vuonna 2016 niin sanotun "laskuttamattoman" eli verkostovuodoissa hukkaan menneen veden määrä oli 25 prosenttia kaikesta verkkoon pumpatusta vedestä, kun vuonna 2021 lukema oli enää 13 prosenttia.

Tilastoihin vaikuttaa osaltaan vuonna 2017 käyttöön otettu HKScanin tehdas, jonne rakennettua putkilinjaa pitkin vesi pääsee ilman mittavia vuotoja. Tehtaan osuus koko Rauman vesilaitoksen tuotannosta on jopa 16 prosenttia.

Osansa on kuitenkin myös johdonmukaisella työllä: Rauma on kiristänyt putkistojen uusimisen tahtia ja lisännyt vesijohtoverkoston saneerauksien määrärahoja, kerrottiin tuolloisessa jutussamme.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut