Lea Leikarin tapaus on ratkaistu

Poliisin esitutkinta on kestänyt noin kaksi ja puoli vuotta. Poliisi kertoo epäillystä ja tapauksen tutkinnasta maanantaina julkaistussa laajassa tiedotteessa.

| Päivitetty

Maaliskuussa 2021 kotoaan kadonneen Lea Leikarin tapauksen esitutkinta on vihdoin valmistunut. Asiasta kertoo Lounais-Suomen poliisi maanantaina julkaistussa tiedotteessa. Poliisi puhuu tapauksessa "Eurajoella asuneesta 59-vuotiaasta naisesta" lakiin ja yksityisyydensuojaan liittyvistä syistä. Kyse on kuitenkin Lea Leikarista, josta on puhuttu julkisuudessa hänen omalla nimellään hänen katoamisestaan asti.

Tapauksen kytkeytyy samaan aikaan seudulla tapahtunut liikenneonnettomuus, jonka yhteys surmatyöhön varmistui esitutkinnan edetessä, poliisi kertoo.

Mainittu liikenneonnettomuus tapahtui Lea Leikarin katoamista seuranneen päivän aamuna.

Henkilöauto törmäsi kivirakennukseen Eurajoentiellä Eurassa, kuljettaja kuoli

Poliisi kertoo tiedotteessa kiinnittäneensä huomiota ulosajon ja katoamisen samanaikaisuuteen jo poliisitutkinnan alusta lähtien.

Kyseisen auton kuljettaja menehtyi onnettomuuspaikalla välittömästi. Hän oli Leikarin naapurissa asunut mies, jota poliisi pitää Lea Leikarin taposta epäiltynä henkilönä.

Kahden ja puolen vuoden esitutkinta

Asian esitutkinta kesti noin kaksi ja puoli vuotta. Tapauksen vaiheita on avattu Länsi-Suomen uutisten kautta tämän jutun lopusta löytyvässä faktalaatikossa.

Leikarin ruumis löytyi joulukuussa 2021 Rauman ja Eurajoen rajalta Kourulammi-nimisestä metsälammesta. Ruumiin löysi lammen jäällä liikkunut koiranulkoiluttaja, jonka koira havaitsi ruumiin.

Jo aikaisessa vaiheessa herännyt henkirikosepäily vahvistui poliisin tehtyä ruumiinavauksen. Henkirikosta epäillään teräaseella tehdyksi, poliisi kertoo tiedotteessa.

Kymmeniä kuulusteltu

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Hiltula Rauman poliisiasemalta kertoo, että rikoksen selvittämiseksi on tehty pitkän esitutkinnan aikana huomattava määrä erilaisia toimenpiteitä, kuten kuulusteltu kymmeniä ihmisiä ja useita heistä moneen otteeseen.

– Tekninen tutkinta on ollut hyvin laajaa, ja sitä on tehty monessa paikassa, Hiltula kertoo tiedotteessa.

Poliisi epäili miehen ulosajoa tahalliseksi. Törmäys tapahtui noin kahdentoista tunnin kuluttua siitä, kun Leikarista oli tehty viimeinen havainto.

Sekä miehen että Leikarin matkapuhelimet sammuivat peräjälkeen hyvin pienen ajan sisällä.

Rikos tapahtui todennäköisesti miehen kotona

Henkirikosasiassa tehtyjen kuulustelujen, teknisen tutkinnan, teletietojen sekä naisen ruumiin löytymiseen liittyvien tietojen perusteella poliisilla oli syytä epäillä, että mies oli ennen auto-onnettomuutta tappanut naapurissaan asuvan naisen.

– Poliisi epäilee henkirikoksen tapahtuneen todennäköisimmin miehen kiinteistöllä, Hiltula sanoo.

Poliisin mukaan mies kuljetti teon jälkeen Leikarin ruumiin lammelle omalla autollaan. Kiinteistölle ja autoon tehdyissä etsinnöissä saatu näyttö on vahvistanut epäilyä.

Naapuriin liittyvä tutkintalinja ei ollut poliisin mukaan ainoa, vaan poliisi kartoitti ja poissulki myös muiden ihmisten osallisuuksia.

Esitutkinnan perusteella rikoksesta epäilty toimi yksin, eikä asiassa ole ollut muita epäiltyjä.

Erimielisyydet ja riidat kärjistyivät

Poliisi myöntää, ettei esitutkinnassa ole pystytty selvittämään tapahtumien tarkkaa kulkua. Syy on se, ettei surmapaikalla ole ollut muita henkilöitä tapahtuma-aikaan, ja koska sekä henkirikospaikka että ruumiin löytöpaikka sijaitsevat syrjässä.

Poliisin saamien tietojen perusteella Leikari ja naapuri olivat huonoissa väleissä.

– Surmatyön motiivina epäillään olleen naisen ja miehen pitkäaikaiset erimielisyydet ja riidat, jotka tapahtumailtana jostain syystä kärjistyivät ja johtivat henkirikokseen, tutkinnanjohtaja Kimmo Hiltula sanoo.

Esitutkinnassa saatiin lisäksi näyttöä siitä, että ruumiin löytöpaikka oli rikoksesta epäillylle "tärkeä ja tuttu paikka, missä hän vietti toistuvasti aikaa ulkoillen".

Poliisi kertoo päättävänsä asian esitutkinnan. Syyteharkintaan tapaus ei etene, koska rikoksesta epäilty henkilö on kuollut.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 14.58.

Tausta: Ruumiin löytymisestä lähes kaksi vuotta aikaa

Lea Leikarin tapaus tuli julkisuuteen maaliskuussa 2021, kun poliisi tiedotti hänen kadonneen kotoaan Eurajoen Sydänmaista.

Poliisi pyytää havaintoja Eurajoella kadonneesta Lea Leikarista

Vain reilua kuukautta myöhemmin poliisi kertoi epäilevänsä asiassa henkirikosta sen sijaan, että hän olisi kadonnut omasta tahdostaan.

Viimeisimmäksi havainnoksi Leikarista jäi elossa jäi torstai-iltana 11. maaliskuuta 2021 tehty havainto. Sen jälkeen hänestä ei ollut havaintoja eikä hänen pankkitiliään tai matkapuhelintaan ollut käytetty.

Lea Leikari on yhä kadoksissa, mutta nyt poliisi pyytää havaintoja pakettiautosta, joka tallentui riistakameran kuvaan katoamisiltana

Syksyllä 2021 poliisi kyseli aktiivisesti Leikarin pihassa vierailleesta pakettiautosta. Myöhemmin kuitenkin osoittautui, ettei auto liittynyt tapaukseen.

Suurin tähänastinen läpimurto tutkinnassa tehtiin joulukuun lopulla 2021, kun Leikarin ruumis löytyi 27. joulukuuta vuonna 2021, yli yhdeksän kuukautta katoamisen jälkeen.

Länsi-Suomen tietojen mukaan ruumis löytyi Rauman Lapissa sijaitsevasta vesistöstä. Ruumiista löytyi merkkejä ulkoisesta väkivallasta.

Lea Leikarin ruumiin löytyminen on poliisitutkinnalle läpimurto, joka tosin herättää tukun uusia kysymyksiä – tämän poliisi pystyy tutkintalinjoista kertomaan: "Yksi on noussut hieman ylitse muiden"

Ruumiin löytymisestä tähän päivään on ehtinyt kulua lähes kaksi vuotta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut