Vaimonsa Syväraumassa tappaneelle raumalaismiehelle pitkä vankeustuomio taposta – oli tekoaikaan syyntakeinen

Mies oli mielentilatutkimuksen mukaan tekoaikaan täydessä ymmärryksessä. Korvaussummat nousevat kymmeniintuhansiin euroihin.

| Päivitetty

Niinsanotusta Syvärauman taposta on julistettu tänään puoliltapäivin Satakunnan käräjäoikeudessa tuomio, jonka mukaan viime vuoden kesäkuussa vaimonsa Leatherman-monitoimityökalulla tappanut raumalaismies oli mielentilatutkimuksen perusteella tekoaikaan syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä.

Mielentilatutkimuksen lopputulos olikin käytännössä merkittävin asia, johon nyt julistettu tuomio toi selvyyttä. Jo lokakuussa julistamassaan välituomiossaan oikeus käytännössä totesi, että mies toimi tahallisesti lyödessään vaimoaan kolmesti teräaseella kaulaan ja syyllistyi tappoon.

Oikeus ei uskonut vaimonsa tappamisesta Syväraumassa syytetyn selityksiä – mies määrättiin odotetusti mielentilatutkimukseen

Rangaistusseuraamuksen kannalta mielentilatutkimuksen tulos on erittäin oleellinen. Jos miehen olisi katsottu olleen tekoaikana syyntakeeton eli ymmärrystä vailla, hänet olisi vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan mitä luultavimmin jätetty tuomitsematta vankeusrangaistukseen ja määrätty tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon.

THL:n miehen mielentilasta antaman lausunnon perusteella hän ei ole tällaisen hoidon tarpeessa.

Oikeus tuomitsi Jouni Juhani Saariston (s. 1965) taposta yhdeksäksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin lukuisiin korvauksiin.

Länsi-Suomi julkaisee tuomitun nimen teon vakavuuden ja siitä määrätyn pitkän vankeusrangaistuksen vuoksi.

Ilmoitus avioerosta ei ollut voimakasta provosointia

Puolustuksessaan mies kiisti syyllistyneensä tappoon ja katsoi syyllistyneensä korkeintaan surmaan, josta voidaan tuomita mikäli tappoon on liittynyt poikkeuksellisia olosuhteita, rikoksentekijän vaikuttimia tai muita lieventäviä asianhaaroja.

Omassa puolustuksessaan Saaristo mainitsi, että hänen vaimonsa ilmoitti ennen tekoa haluavansa erota ja löi häntä avokämmenellä poskeen.

Tämä ei kuitenkaan oikeuden mukaan ollut laissa tarkoitettua "voimakasta provosointia".

– Saaristolla on ollut toisintoimimismahdollisuus. Hän olisi voinut poistua terassilta ja antaa parisuhteen päättyä, käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Oikeudelle ei siis jäänyt epäselvyyttä, etteikö mies olisi syyllistynyt nimenomaan tappoon aiheuttaessaan vaimonsa kuoleman.

Korvaukset äitinsä menettäneille lapsille

Tapon uhrina kuolleen naisen läheiset hakivat oikeuskäsittelyn yhteydessä korvauksia teon aiheuttamasta kärsimyksestä. Mies tuomittiinkin varsin mittaviin korvauksiin.

Uhrin alaikäisille lapsille oikeus määräsi miehen korvaamaan 13 000 euroa kärsimyksestä kummallekin.

Uhrin äidille ja kahdelle sisarukselle maksettavaa kärsimyskorvausta puolestaan kertyi yhteensä 17 000 euroa. Kokonaisuudessaan pelkistä kärsimyskorvauksista maksettavaa koitui siis pitkälti yli 40 000 euroa.

Lisäksi maksettavaa kertyi muun muassa asianosaisten oikeudenkäyntikuluista.

Passitetaan vankilaan

Oikeus tuomitsi Saariston myös menettämään sotilasmestarin sotilasarvonsa, vaikka hän vastusti kyseistä vaatimusta.

Oikeudenkäynnissä puolustus totesi, että sotilasarvo oli Saaristolle erityisen tärkeä, sillä hän on muun muassa palvellut rauhanturvajoukoissa ja maanpuolustusasiat ovat hänelle tärkeitä, kuten kerroimme täällä:

Nämä asiat Syvärauman veriteon oikeuskäsittelystä nousivat esiin – kiistanalaisia asioita olivat ainakin osumien määrä ja sotilasarvon menettäminen

Tuomiossaan oikeus määräsi Saariston pidettäväksi edelleen vangittuna. Hänet passitetaan Kylmäkosken vankilaan suorittamaan rangaistustaan tai odottamaan sen täytäntöönpanon alkua tai muutosta, mikäli asiasta valitetaan vielä hovioikeuteen.

Käräjäoikeuden tuomio ei siis ole vielä lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut